Dobbelt politimord sender chokbølger igennem USA

Det dobbelte politimord i New York sender chokbølger igennem USA efter måneder med diskussioner om politiets rolle. Politikere er kommet i klemme mellem politi og sorte. Især New Yorks borgmester.

Politi har afspærret stedet, hvor to betjente lørdag blev skudt, mens de sad i deres patruljevogn. Foto: Liam Quigley/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vreden mod politiet efter drabene på en række sorte personer i Ferguson og i New York fik en foreløbig tragisk kulmination ved dobbeltdrabet på to politifolk i New York lørdag.

Manden bag mordet, den 28-årige Ismaaiyl Brinsley, var måske nok en sindsforvirret person med masser af domme bag sig. Men han formåede kort tid inden mordet på politifolkene gennem de sociale medier at få afsendt en besked til omverdenen:

At drabet på de to betjente var planlagt og velovervejet. Han ville ramme to politifolk som hævn for politiets drab på to sorte, den 18-årige Michael Brown fra Ferguson i Missouri og den 43-årige Eric Garner fra New York.

»Jeg sætter vinger på svin i dag. De tog 1 af os. Lad os tage 2 af dem. #ShootThePolice #RIPEricGardner #RIPMikeBrown«, lød beskeden på Instagram fra Brinsley med Eric Garners navn stavet forkert, kort før at han skød de to politifolk, der intetanende sad i deres patruljevogn ved en byggeplads i Brooklyn. Brinsley begik senere selvmord.

New York og Brooklyn var i chok, og flere reagerede vredt på nyheden om, at to politifolk måtte lade livet i en hævnaktion.

Eric Garner, som døde i Brooklyn under en brutal anholdelse, har senest været i mediernes fokus, fordi en video viser, at Garner under anholdelsen råber, at han ikke kan trække vejret efter angiveligt at have været udsat for et ulovligt kvælertag fra politifolkenes side.

Men USA er i oprør, for politikerne med New Yorks borgmester, Bill de Blasio, i spidsen, ved ikke, hvilket ben de skal stå på. På den ene side har de været ude i Garners og Browns tilfælde og støttet politiet.

Borgmesteren har advaret mod politiet

På den anden side har det været dokumenteret den ene gang efter den anden, at hvis man er sort, så får man en helt anden behandling af politiet, end hvis man er hvid.

Blasio har i forbindelse med Garners død holdt en tale, der har fået New Yorks politi til stærkt at kritisere borgmesteren, fordi han ikke støttede politiet nok, men tværtimod gav udtryk for, at det er et problem at være sort. Blasio har selv børn med sin sorte hustru, og Blasio har sagt, at han selv har fortalt sine børn, at de skal passe på, hvis de kommer i kontakt med politiet.

Blasios upopularitet blandt politifolkene stod efter mordene lysende klar, da politifolkene demonstrativt vendte ryggen til borgmesteren, da han sagde nogle ord på Woodhull-hospitalet i Brooklyn, hvor lægerne kæmpede for at redde de to betjentes liv.

»Borgmester Blasio. Blodet fra disse to politifolk er helt klart på dine hænder,« skrev en af politiets øverste tillidsfolk Edward Mullins i en pressemeddelelse efter Blasios tale. Fagforeningerne har også sendt Blasio et brev, hvor han direkte bliver bedt om at holde sig væk ved begravelsen af de to politifolk.

I det hele taget er der en meget spændt situation ikke blot i New York og i Ferguson, men overalt i USA, hvor tusinder har demonstreret mod politiets »racisme« i de fleste af de amerikanske storbyer.

Titusinder var på gaden i Washington D. C. for godt en uge siden for at opfordre Kongressen til at lovgive, så man undgår de her situationer.

Situationen er ikke blevet bedre af, at en storjury i begge tilfælde har frikendt politifolkene for drabene. Samtidig venter man en afgørelse i en anden sag, nemlig mod en politimand der for godt en måned siden dræbte en kun 12-årig dreng i Cleveland i Ohio, der legede med en attrappistol.

Men de sorte borgerretsforkæmpere slås også lige nu for at få dæmpet uroen blandt de sorte.

En af dem, der har været mest fremme med at kritisere politiet, den sorte baptistpræst og debattør Al Sharpton, tog skarpt afstand fra politimordene.

»Enhver brug af Garners og Browns navne i den her forbindelse er forkasteligt og strider imod vores kamp for retfærdighed i begge sager,« sagde Al Sharpton.

Også beboerne i Brooklyn udtrykte chok og vrede over, at Ismaaiyl Brinsley bare skød betjentene. Som en af de sorte kvinder sagde:

»Det er rædselsfuldt det, der er sket. Man går efter tilfældige i stedet for gennem retssystemet at prøve at forfølge de politifolk, man mener, gør noget forkert,« lød nogle af kommentarerne.