Diskrimination og vold mod homoseksuelle er hverdag i Ukraine

Homoseksuelle, biseksuelle, transpersoner og intersex-personer i Ukraine oplever dagligt at blive undertrykt og overfaldet. Politikere, myndigheder og politi bidrager til fordommene, hævder Amnesty International.

Foto: ALEXANDER DEMIANCHUK

UKRAINE: Homoseksuelle har svære kår i Ukraine.

Det østeuropæiske land er præget af diskrimination og voldelige angreb mod folk med en seksualitet, som afviger fra flertallets, og ofte er myndigheder og politikere direkte involveret i diskriminationen, fastslår den nye rapport »Nothing to be Proud of: Discrimination against LGBTI people in Ukraine«, som Amnesty International udgiver fredag.

I et enkelt tilfælde mistede en ung homoseksuel mand livet, da han blev angrebet efter at have været på bøssebar i Kiev.

»Folk er blevet slået, og i et tilfælde dræbt, på grund af deres egentlige eller opfattede seksuelle orientering eller kønsidentitet. De fleste af disse forbrydelser er ikke blevet ordentligt efterforsket og er gået ustraffet hen,« forklarer Max Tucker, der er Ukraine-ekspert for Amnesty International, i en pressemeddelelse.

»For at føje spot til skade, bliver muligheden for angreb rutinemæssigt brugt til at frarøve LGBTI-personer - homoseksuelle, biseksuelle, transpersoner og intersex-personer (personer, hvis køn man ikke kan fastslå, red.) - deres rettigheder til at udtrykke sig og til at afholde fredelige offentlige begivenheder,« fortsætter Max Tucker.

Amnesty International opfordrer de ukrainske politikere til at indføre love, som kriminaliserer diskrimination af seksuel orientering og kønsidentitet. Samtidig opfordrer menneskerettighedsorganisationen Ukraines politi til at sikre LGBTI-grupper retten til at samles offentligt. Sidste år blev det, der skulle have været Ukraines første homo-parade, aflyst efter trusler om vold.

Efterfølgende er flere af arrangørerne blevet overfaldet og sprøjtet med tåregas på grund af deres tilknytning til det aflyste arrangement. Overfald, der aldrig er endt med en afsluttet efterforskning.

Og det er en krænkelse af forsamlingsfriheden, mener Amnesty International, som opfordrer politi og politikere til at gribe ind.

Det er dog ikke så sandsynligt, da det ofte er netop politikere, betjente, myndigheder og offentlige personer, som er med til at sprede fordomme mod LGBTI-personer.

Ukraines parlament diskuterer i øjeblikket en lov, der vil kriminalisere homoseksuel propaganda, og politiet stod sidste år bag 49 overtrædelser af menneskerettighederne, når det gælder LGBTI-personer. De blev blandt andet afpresset, tortureret og frihedsberøvet på ulovlig vis, viser en opgørelse fra en ukrainsk NGO.

Samtidig er politifolk i udpræget grad med til at sprede fordomme om ikke-heteroseksuelle, og det rejser ifølge Amnesty Internationals rapport spørgsmålet om, hvorvidt politiet gør en reel indsats for at stoppe forbrydelserne mod homoseksuelle.

Hvis ikke der skrides ind, bør det få konsekvenser for Ukraines ambitioner om at nærme sig EU, fastslår Max Tucker.

»Hvis regeringen i Ukraine vil lykkes med disse ambitioner, må den bringe landets lovgivning på linje med Europas standarder for menneskerettigheder. Den må sikre, at alle mennesker, også LGBTI-personer, bliver behandlet lige.«