Direktør for Det Danske Hus nægtet indrejse i Israel

Lederen af Det Danske Hus i Palæstina er strandet. Hun har ikke kunnet få lov til at passere Israel. Udenrigsminister Lene Espersen har bedt israelerne om en forklaring

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I en lille uge har direktøren for Det Danske Hus i den palæstinensiske by Ramallah, Nathalie Khankan, førsøgt at komme til Palæstina. Men hun har ikke fået lov til at passere, og derfor er hun strandet i Jordan. Det bekræfter Udenrigsministeriet over for Berlingske.dk.

- Vi er opmærksomme på sagen. Både den danske ambassade i Israel og det danske repræsentationskontor i Ramallah har i flere omgange været i kontakt med Nathalie Khankan og de israelske myndigheder og spurgt til sagen, oplyser Udenrigsministeriet.

Samtidig har Udenrigsministeriet forsøgt at hjælpe med et brev til de israelske myndigheder. I brevet bekræfter ministeriet, at Nathalie Khankan skal til Ramallah for at være direktør for Det Danske Hus.

Det Danske Hus i Ramallah skal bruges til at udveksle kultur mellem danskere og palæstinensere og styrke det mellemfolkelige samarbejde. Det Danske Hus i Ramallah er et privat projekt, men det har fået økonomisk støtte af Udenrigsministeriet.

Visum-problemer

Det var en håndfuld danskere med sympati for den palæstinensiske sag, der fik ideen tilbage i 2005, og siden har de arbejdet på at realisere den. Faktisk skal det dansk hus indvies i næste uge, men det er altså den indvielse, som direktøren indtil videre ikke kan nå frem til.

Nathalie Khankan har oplyst, at det angiveligt er hendes visumansøgning i Israel, der skaber problemer. Hendes mand har også søgt om visum, men med henblik på at studere i Israel, og de israelske myndigheder henholder sig til, at de to visumansøgninger skal sagsbehandles sammen, og det tager tid. Nathalie Khankan har fået at vide, at hendes ansøgning skal godkendes af det israelske Indenrigsministerium, hvilket vækker undren i det danske Udenrigsministerium.

Den strandede direktør opholdt sig indtil for få uger siden i Israel på et tre måneders turistvisum, Nathalie Khankan rejste ud af Israel i tide, men blev altså afvist ved grænsen, da hun for en lille uge siden ville rejse ind via Jordan.