Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
JERUSALEM: En regulær borgerkrig i Yemen synes nu at være en kendsgerning efter attentatet på præsidenten.
Kampene hærger ifølge flere nyhedskilder i hovedstaden, Sanaa, hvor præsidentpaladset kom under angreb efter eller under fredagsbønnen. En TV-station tilhørende oppositionen rapporterer, at det er moskeen ved præsidentpaladset, der blev beskudt. Samtidig blev det oplyst, at præsident Saleh selv var blevet dræbt, men det blev omgående dementeret af regeringskilder.
I stedet meddeler landets viceinformationsminister, at præsidenten forbereder sig på en tale til befolkningen.
- Præsidenten har det godt og vil henvende sig til befolkningen om en time. Nogle embedsmænd er kommet lettere til skade, siger viceministeren til Reuters.
Ifølge den arabiske TV-station Al Arabiyas oplysninger er blandt andet parlamentsformanden blevet hårdt såret, mens flere vagter er blevet dræbt. Det er også Al Arabiya, der har oplyst, at præsidenten selv er blevet såret.
Situationen er blevet forværret dag for dag i Yemen med stadig hårdere kampe mellem regeringsstyrker og en koalition af magtfulde klaner. En våbenhvile indgået for en uge siden faldt hurtigt sammen, og forhåbningerne om, at Saleh af egen drift vil trække sig fra præsidentposten svinder under de seneste kampe.
Både USA og en række arabiske lande har presset hårdt på for en politisk løsning, der vil betyde en afslutning på Salehs tre årtier lange styre i landet. Hele tre gange skal præsidenten have været lige ved at indgå en aftale om at overdrage magten mod amnesti til ham selv og hans familie, men hver gang er han sprunget fra aftalen i sidste øjeblik.
Efter angrebet i dag opfordrer landene i den arabiske golf til, at kampene og blodudgydelserne i Yemen ”øjeblikkeligt indstilles”.
Generalsekretæren for Golfens Samarbejdsråd siger, at man ”med bedrøvelse og beklagelse følger den forværrede situation og de fortsatte kampe”.
- Denne situation er beklagelig og kommer ingen til gode, siger Abdullattif al-Zayani til Al Arabiya.
Saleh har flere gange under oprøret forsøgt at appellere til USA og de arabiske naboer om, at han er eneste bolværk mod en borgerkrig og islamistiske fundamentalisters forsøg på at opbygge en magtbase. Den i øjeblikket stærkeste al-Qaeda fraktion har base i Yemen, og USA har i det lys betragtet Saleh som en vigtig partner, der er blevet støttet både økonomisk og militært.
I det stadigt mere voldelige oprør, hvor der flere gange er blevet skudt direkte på ubevæbnede demonstranter, har USA dog tilsyneladende vurderet, at man ikke længere kan fastholde alliancen med Saleh. For få dage siden skal en højtstående embedsmand fra Barack Obamas administration i en telefonsamtale direkte have bedt Yemens præsident om at træde tilbage.