Diplomater fra USA ramt af mystiske sygdomme i Wien

Over 20 personer fra USAs ambassade i Østrig har meldt om symptomer, der minder om Havana-syndromet.

I 2018 trak daværende præsident Donald Trump de ansatte på USAs ambassade i Havana (foto) hjem, efter at flere diplomater havde klaget over mystiske sygdomssymptomer. Flere amerikanske diplomater i Wien har meldt om tilsvarende symptomer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Yamil Lage/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det amerikanske udenrigsministerium undersøger en række tilfælde af uforklarlige sygdomssymptomer hos diplomater og andre medarbejdere på USAs ambassade i Wien i Østrig.

Det skriver det britiske medie BBC.

Over 20 ambassadefolk har oplyst om symptomer, der minder om det såkaldte Havana-syndrom, siden Joe Biden blev indsat som USAs præsident i januar.

I 2016 begyndte amerikanske og canadiske diplomater, der var udsendt til Cubas hovedstad, Havana, at klage over en række symptomer som svimmelhed, tab af hørelse, søvnforstyrrelser og problemer med koncentration, hukommelse og balancen.

USA beskyldte Cuba for at have udført »lydangreb« mod diplomaterne. En påstand som på det kraftigste blev afvist af den cubanske regering.

De aktuelle sager fra Wien blev først omtalt i magasinet The New Yorker fredag, og er senere bekræftet af USAs udenrigsministerium, som siger, at sagerne »efterforskes grundigt.«

Østrigs udenrigsministerium oplyser ifølge nyhedsbureauet Reuters, at det »arbejder sammen med amerikanske myndigheder om at komme til bunds i dette.«

I december sidste år skrev det amerikanske medie CNN, at en undersøgelse lavet af The National Academy of Sciences i USA konkluderede, at mikrobølger er den mest sandsynlige forklaring på, at diplomaterne i Havana blev syge.

Rapporten var bestilt af USAs regering.

I 2018 valgte daværende præsident Donald Trump at trække de amerikanske diplomater i Havana hjem. Det blev begrundet med, at de havde været genstand for »soniske angreb.«

Ansatte på den canadiske ambassade i Cuba kom med lignende meldinger. Også de blev trukket hjem.

Og på det amerikanske konsulat i Guangzhou i Kina var der i 2017 lignende meldinger.

»Overordnet ladet det til, at målrettet energi bestående af radiofrekvenser – især blandt de tilfælde med udprægede tidlige symptomer – er den mest sandsynlige mekanisme bag disse tilfælde,« stod der ifølge CNN i rapporten.

Selvom »målrettede« bølger blev vurderet som den mest sandsynlige årsag, afholdt rapporten sig fra at konkludere, om der lå en bevidst handling bag.

USAs udenrigsminister, Antony Blinken, meddelte i juni, at en omfattende undersøgelse af årsagerne til de mystiske sygdomstilfælde er indledt.

/ritzau/