Diplomat til en vis grænse

Henrik Becker-Christensen skal forlade posten som dansk generalkonsul i Flensborg – men forstår ikke hvorfor.

Arkivfoto. Henrik Becker-Christensen skal forlade posten som dansk generalkonsul i Flensborg  – men forstår ikke hvorfor. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg er da vemodig. Når du har været i et meningsfuldt job gennem 18 år, er et stop vemodigt.«

Henrik Becker-Christensen har været generalkonsul i Flensborg siden 1998 og er utroligt glad for det. Men han må snart give plads til en ny mand eller kvinde.

Beslutningen kommer fra Christiansborg i den anden ende af landet og har været genstand for megen opmærksomhed de seneste dage. For planerne med den administrative post syd for grænsen blev først kendt i kølvandet på begivenheder et helt andet sted:

Bertel Haarder (V) fik 28. november besked om, at han i forbindelse med dannelsen af den nye trekløverregering skulle stoppe som kultur- og kirkeminister. I stedet fik han tilbudt stillingen i Flensborg. Den siddende generalkonsul blev altså ofret som led i en aftale mellem statsministeren og hans afgående minister. Virkede det til.

Den tidligere kulturminister er siden løbet ind i en storm af læserbreve i særligt Flensborg Avis’ spalter og trak sig i torsdags til fordel for en fremtid som menigt medlem af Folketinget – åbenlyst ærgerlig over tingenes uventede udvikling:

»Jeg troede, den tilbudte post var på vej til nybesættelse,« sagde han bagefter. »Jeg glædede mig til at arbejde frem mod genforeningsjubilæet. Jeg er opvokset i grænselandet.«

Men Haarders nej tak til konsulatet et stenkast fra Flensborg Fjord gav ikke nødvendigvis ro om posten. Henrik Becker-Christensen skulle åbenbart væk. Uanset hvad.

Becker-Christensen arbejdede fra 1976 ved Institut for Grænseregionsforskning i Aabenraa og var fra 1992 instituttets direktør. Den historieuddannede jyde har også forfattet en række digre værker med fokus på Nordslesvigs tyske mindretal og grænselandet i almindelighed.

Henrik Becker-Christensen blev udnævnt til generalkonsul i 1998.

»Posten var slået op i Statstidende. Så jeg søgte den og fik den,« siger han.

Forgængeren var legendariske H.P. Clausen – den konservative historiker og minister ad flere omgange. Han blev senere generalkonsul i Flensborg og døde efter mindre end et år i stillingen. Ligesom hans egen forgænger var død efter kun to år.

»Så da jeg kom til som 48-årig, kaldte en af de lokale aviser mig for en ung mand på posten,« griner Henrik Becker-Christensen.

Arbejdsområdet går helt ned til Ejderen og omfatter dermed byer som Kiel, Rendsburg og hovedbyen Flensborg. Generalkonsulen plejer det danske mindretal på omkring 50.000 mennesker, sørger for pas til de 4.300 danske statsborgere syd for grænsen og meget andet.

Henrik Becker-Christensen er alle steder afholdt og kendt som en kapacitet på det følelsesladede felt. Så hvorfor bliver han skiftet ud?

En mere politisk post

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil supplere det »dygtige korps af professionelle diplomater med nogle erfarne, politisk ud-pegede repræsentanter,« hed det i medierne i onsdags.

Statsministeren vil altså give den nye generalkonsul en stærkere profil rent politisk og give posten et nyt fokus på eksportmuligheder og åbning af diplomatiske døre.

Vedkommende skal kort sagt være mere proaktiv inden for de handelsmæssige forbindelser.

Ingen af delene gør regeringens oprindelige valg af en alderstegen minister for kultur og kirke mere indlysende. Forklaringen ligner med andre ord en efterrationalisering. En verbal nødløsning.

Henrik Becker-Christensen oplyser, at det indtil nu har været generalkonsulaterne i Hamborg og München samt ambassaden i Berlin, der har taget sig af eksporten og den slags.

»Vi har haft en perfekt og yderst velfungerende fordeling af opgaverne,« siger han.

Den afgående generalkonsul har muligvis gjort det eneste, en diplomat ikke må gøre: Henrik Becker-Christensen har stillet sig uforstående over for sin arbejdsgivers handlemåde de seneste dage og dermed indirekte kritiseret sin regering.

Han og hustruen Grethe vil til september flytte til Aabenraa og håndtere den nye livssituation derfra. Selv om han er blevet 66 år, har han masser af kræfter. Den afgående generalkonsul vil fortsætte som medarbejder ved Udenrigstjenesten.

Men om hans opgaver vil ligge i det sønderjyske eller langt fra hans hjertets landsdel, ved han ikke endnu.