Diplomat i Ukraine følte sig truet af Trump

En amerikansk topdiplomat i Ukraine fik et råd om at tilkendegive sin støtte til Trump i et tweet.

Den tidligere udsending til Ukraine som USA's ambassadør, Marie Jovanovitch, har i et vidneudsagn i Kongressen sagt, at hun var dybt bekymret over en udtalelse, som Trump fremsatte i en telefonsamtale med den ukrainske leder. (Arkivfoto). Olivier Douliery/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

To amerikanske diplomater har fortalt medlemmer af Kongressen, at det amerikanske udenrigsministerium blev brugt til indenrigspolitiske formål af præsident Donald Trumps administration.

Den tidligere ambassadør i Ukraine Marie Jovanovitch, som har en central rolle i den efterforskning, der kan ende med en rigsretssag mod Trump, siger, at hun følte sig truet af en kryptisk bemærkning fremsat af præsidenten.

»Trump sagde: 'Ja, hun (Jovanovitch, red.) kommer til at blive udsat for forskellige ting',« siger hun ifølge de første dokumenter, som Demokraterne netop har frigivet fra efterforskningen af sagen.

I sin telefonsamtale med Ukraines præsident, Volodimir Zelenskij, den 25. juli, som har udløst bestræbelserne på at få indledt en rigsretssag mod præsidenten, betegnede Trump også Jovanovitch som »dårligt nyt«.

Dokumenterne viser i detaljer, hvilket pres amerikanske topdiplomater var udsat for, da Trumps allierede forsøgte at få ukrainerne til at efterforske Trumps politiske rivaler.

Republikaneren Trump bliver beskyldt for at have forsøgt at presse Ukraine til at efterforske ikke underbyggede korruptionsbeskyldninger mod den tidligere vicepræsident Joe Biden og dennes søn, Hunter Biden, som har arbejdet for et ukrainsk gasselskab.

Jovanovitch, som i maj abrupt blev kaldt hjem af Trump fra sin ambassadørpost i Ukraine, sagde til udvalg i Repræsentanternes Hus, at hun i konservative medier i USA blev hængt ud for ikke at være loyal over for præsidenten.

»Jeg var chokeret,« sagde hun, da hun fik at vide af viceudenrigsminister Philip Reeker, at Trump i måneder havde ønsket at se hende forlade ambassadørposten.

Rudy Giuliani, Trumps private advokat, og Donald Trump Jr., præsidentens søn, havde også åbent kritiseret hende på sociale medier.

»Hvis præsidentens søn skriver, at vi må hjemkalde disse klovne, eller hvad han kaldte mig, så er det svært at være en overbevisende ambassadør for sit land,« siger hun.

Hun tilføjer, at Gordon Sondland, USAs ambassadør ved EU, havde rådet hende til åbent at tilkendegive støtte til Trump for at redde sit job.

»Du er nødt til at sende et tweet ud, hvor du siger, at du støtter Trump,« lød rådet fra den amerikanske topdiplomat, som ifølge flere vidner spillede en rolle i ukrainsk politik, til trods for at det lå langt uden for hans område.

/ritzau/Reuters