Diplomat anklages for afpresning

En tysk familie beskylder Danmarks ambassadør i Kina for at medvirke til, at deres søn er fængslet i Beijing på snart femte måned.

Friis Arne Petersen. Fold sammen
Læs mere
Foto: MORTEN JUHL

En af Danmarks absolutte topdiplomater, ambassadør Friis Arne Petersen i Kina, anklages for medvirken til, at en 25-årig tysk mand på snart femte måned holdes fængslet i Beijing.

Den unge tysker havde i april måned et sammenstød med Friis Arne Petersens søn på et diskotek i den kinesiske hovedstad, hvor tyskeren endte med at slå ambassadørens søn i hovedet med et glas.

Efterfølgende forsøgte den tyske familie med adskillige breve at komme i kontakt med Friis Arne Petersen for at sige undskyld og for at kunne indgå et forlig efter sædvanlig kinesisk skik. Men det er endnu ikke sket. I august fremlagde Friis Arne Petersens advokat et forslag til et forlig, hvor den tyske familie skulle betale ca. en kvart mio. kr., hvilket har rystet familien.

»Det er ren afpresning. Vi har brug for tilgivelse fra hr. Petersen. Sådan er det kinesiske system. Men det vil han ikke give. I begyndelsen kunne man have indgået forlig, men Hr. Petersen svarede aldrig på vores mange henvendelser,« siger den unge tyskers mor, Anne Conrad.

Sagen er efter kinesiske forhold særdeles usædvanlig, påpeger eksperter. Yi Shenghua, leder af den kriminalretslige afdeling i advokatfirmaet Yingke fortæller, at især sager med udlændinge ofte bliver løst med forlig:

»Hvis der i sager med mindre alvorlig kriminalitet er en finansiel kompensation, og offeret benåder den anklagede, kan anklagemyndigheden frafalde tiltalen.«

En af verdens førende eksperter i det kinesiske retsvæsen, Joshua Rosenzweig:

»Det lader til, at der i den slags sager normalt findes udenomsretslige løsninger i stedet for en kriminel straf,« siger han:

»Mit indtryk er, at politiet giver særbehandling i denne sag. Men det vil de også gøre i mange tilfælde til enhver, der har penge eller en magtfuld position. Kinas kriminalretslige system er bygget sådan, at det potentielt kan manipuleres af dem med magt, uanset om det så er politisk eller økonomisk.«

Friis Arne Petersen afviser den tyske families anklager:

»Vores familie har været meget påvirkede psykisk af sagen, og vi føler, at vi har været ofre for en tysk voldsmand. Vi var ikke klar til at tale med dem. Der er på ingen måde tale om afpresning.«