Diktatoren, der kom ind fra kulden

Trods fortsatte problemer med menneskerettigheder og demokrati i Hviderusland løfter EU nu størstedelen af sine sanktioner mod landet og dets kontroversielle præsident, Lukasjenko.

Aleksandr Lukasjenko, der kan spille en vigtig rolle i forhold til Rusland og allerede har lagt hus til Minsk-forhandlingerne, er på vej ind fra kulden. På et møde for EUs udenrigsministre mandag blev det besluttet at løfte sanktioner mod 170 personer og tre virksomheder ved udgangen af februar. Tilbage på EUs sanktionsliste over for Hviderusland er dermed kun en fortsat våbenembargo samt fire personer, der er mistænkt for medvirken til to oppositionspolitikeres forsvinden. Fold sammen
Læs mere
Foto: VASILY FEDOSENKO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: Det skortede ikke på kritikken, da Danmarks tennis-darling Caroline Wozniacki i 2010 spillede en opvisningskamp i Hviderusland, hvor landets præsident Aleksandr Lukasjenko blev inviteret ind på tennisbanen for at slå et par vinderslag og efterfølgende fik et stort kram. Venstre langede ud efter Wozniacki for at promovere »diktatoren«, som kort efter vandt præsidentvalget med suveræne 80 procent af stemmerne.

»Jeg blev mildest talt forbløffet, da jeg forleden hørte om Wozniackis optræden sammen med den hviderussiske diktator. Jeg synes, at Caroline Wozniacki burde have holdt sig langt væk fra Lukasjenkos propagandashow,« sagde Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen.

EU tog også afstand fra det hviderussiske præsidentvalg i 2010, der var præget af vold, blandt andet mod Lukasjenkos modkandidater. Lukasjenko og den øvrige magtelite i Hviderusland blev ramt af sanktioner med indefrysning af finansielle midler og visumforbud.

Men nu er Lukasjenko, der kan spille en vigtig rolle i forhold til Rusland og allerede har lagt hus til Minsk-forhandlingerne, på vej ind fra kulden. På et møde for EUs udenrigsministre mandag blev det besluttet at løfte sanktioner mod 170 personer og tre virksomheder ved udgangen af februar. Tilbage på EUs sanktionsliste over for Hviderusland er dermed kun en fortsat våbenembargo samt fire personer, der er mistænkt for medvirken til to oppositionspolitikeres forsvinden.

»Konstruktiv« Lukasjenko

De officielle konklusioner fra udenrigsministermødet påpeger ganske vist, at EU-landene fortsat er »bekymret omkring menneskerettighedssituationen i Hviderusland,« ligesom det understreges, at Hviderusland må vise respekt for demokrati og retsstatens principper.

Men størstedelen af konklusionerne omhandler de fremskridt, der er sket i Hviderusland, som frigivelse af politiske fanger samt et præsidentvalg sidste år, der ikke var præget af vold, om end det igen lykkedes Lukasjenko at vinde uden skyggen af reel modstand.

EU-landene »sætter pris på Hvideruslands konstruktive rolle i regionen,« hedder det med en reference til aftalerne om en fredsproces for det østlige Ukraine, der blev indgået i Hvideruslands hovedstad Minsk med Lukasjenko som vært.

Yderligere fremskridt og en positiv udvikling i Hviderusland kan bedst opnås ved at »forbedre kommunikationen,« hedder det om det fremtidige forhold.

Tyskland: En god nyhed

Det er ikke mindst de baltiske lande og Tyskland, som har presset på for at droppe sanktionerne i en anerkendelse af, at Hviderusland og Lukasjenko har bidraget til den skrøbelige fredsproces i Ukraine. Det handler også om en strategisk overvejelse omkring en langsom tilnærmelse til Hviderusland.

Tysklands udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, kaldte udviklingen i Hviderusland for en »god nyhed«, og sagde at den hviderussiske udenrigsminister i weekenden havde bekræftet, at landet er slået ind på en anden politik i forhold til EU.

Den største skepsis har Sverige haft. Den svenske regering ønskede slet ikke at ophæve nogen sanktioner, fordi menneskerettighedssituationen fortsat er ganske kritisabel. Sveriges udenrigsminister, Margot Wallström, kaldte beslutningen om en ophævelse af de fleste sanktioner, men en fastholdelse af våbenembargoen og fire personer på sanktionslisten, for det bedste »kompromis«, som »kunne opnås i situationen.«

Ifølge EUs udenrigschef, Federica Mogherini, er der tale om et »kritisk engagement« for EU i Hviderusland.

»Det er langt fra et rosenrødt billede, men vi ser en positiv trend i landet, som vi vil opmuntre til at fortsætte. Så der er tale om et kritisk engagement,« sagde EUs udenrigschef, Federica Mogherini, efter mødet. Hun afviste, at sanktionerne blev løftet af geopolitiske hensyn i forhold til Rusland.

Danmarks udenrigsminister, Kristian Jensen (V), deltog ikke i mødet, men den danske regering har støttet beslutningen.