Dignity skal lede bevisprojekt mod krænkelsesregime i Hviderusland

De indsamlede beviser skal bruges til retsforfølgelse, og initiativet er støttet af Danmark og 18 lande.

I 26 år er oppositionspolitikere vilkårligt blevet anholdt og alle demonstrationer slået ned med vold. Det var ingen undtagelse ved demonstrationerne efter præsidentvalget i HViderusland i 2020. (Arkivfoto) Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske organisation Dignity, Dansk Institut mod Tortur, skal stå i spidsen for et dokumentationsprojekt af brud på menneskerettigheder i Hviderusland.

Det skriver organisationen i en pressemeddelelse. Dignity leder initiativet sammen med hviderussiske og internationale menneskerettighedsorganisationer.

Projektet falder ovenpå, at der under og efter præsidentvalget er blevet begået grove krænkelser og tortur mod demonstranter, som gik på gaden mod præsident Lukasjenko.

Den 25 marts ventes nye demonstrationer på den uofficielle hviderussiske frihedsdag.

Sammen skal organisationerne indsamle, bearbejde og opbevare dokumentation og beviser på grove menneskerettighedskrænkelser i Hviderusland. Beviser, som organisationer og civilfolk har og vil indhentet i landet.

Projektet er støttet af 19 landes regeringer - herunder Danmarks.

Hvidrusland omtales af Dignity og danske myndigheder oficcielt som Belarus.

»Det, som vores platform kan, som regimet formentlig ikke er helt ligeglad med, er, at de indsamlede beviser på grove menneskerettighedskrænkelser kan danne grundlag for retsforfølgelse. I første omgang i andre lande end Belarus«, siger Rasmus Grue Christensen, direktør i Dignity.

Det er muligt at rejse tiltale mod dem, der har brudt menneskerettighederne, ved nationale domstole, ud fra princippet universel jurisdiktion.

Det betyder, at hvis bødler fra Hviderusland befinder sig i eksempelvis Danmark, kan en danske anklagemyndighed løfte en sag.

»På sigt håber vi, at beviserne kan bruges til et egentligt retsopgør i selve Belarus, hvis der på et tidspunkt kommer en demokratisk forandring«, siger Rasmus Grue Christensen.

Udenrigsministeriet har gennem Naboskabsprogrammet støttet projektet med 3,75 millioner kroner. Programmet støtter projekter, der skal fremme udvikling i EU's nabolande mod øst.

»Jeg er enormt stolt over det stærke danske aftryk med DIGNITY i spidsen for dette initiativ«, siger udenrigsminister Jeppe Kofod i en skriftlig kommentar.

»Platformens arbejde vil udgøre et markant bidrag til den vigtige indsats for at sikre, at gerningsmændene bag de voldsomme menneskerettighedskrænkelser i Belarus kan retsforfølges. Vi kan og vil ikke acceptere straffrihed«, siger han.

/ritzau/