Die Linke kæmper med Murens skygge

Die Linke gør sig klar til for første gang at lede en delstat, men føler sig chikaneret af præsident Gauck – og nu også en protestsanger.

Den 77-årige sanger og tidligere aktivist i Østtyskland Wolf Biermann holdte i september 2011 en tale om demokrati i dagens samfund i det østrigske parlament. Fold sammen
Læs mere
Foto: DIETER NAGL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Når den tyske forbundsdag fredag mindes 25-året for Murens åbning bliver det med en usædvanlig hovedperson. Den 77-årige sanger og tidligere aktivist i Østtyskland Wolf Biermann er inviteret til at synge for politikerne. Wolf Biermann er også kendt som en hård kritiker af partiet Die Linke, der udsprang af DDRs gamle kommunistparti, SED, og Die Linke er ifølge avisen Die Welt svært mugne over musikvalget.

Op til søndagens jubilæum for Murens fald er Die Linkes forhold til DDR-tiden kommet heftigt i fokus, fordi partiet gør klar til at stille sin første ministerpræsident i en tysk delstat. I Thüringen forhandler SPD og De Grønne med Die Linke om at danne regering med den 58-årige Bodo Ramelow i spidsen. Det har Tysklands præsident, Joachim Gauck, problematiseret. Har Die Linke bevæget sig så langt fra SEDs forestillinger om undertrykkelse, at man kan stole på dem, spurgte Gauck i et TV-interview med ARD, og svarede selv, at der er dele af partiet, der for ham gør det svært at udvikle den tillid.

Debat i højt gear

Die Linke-folk rasede og beskyldte Gauck for utidig indblanding i den demokratiske proces. Det er ikke første gang, den tidligere præst møder den slags kritik. Fra De Grønne og SPDs rækker kom der også beklagelser. Perspektiverne rækker ud over Thüringen. På landsplan er der også tanker om en mulig rød-rød-grøn regering ude i fremtiden.

Bode Ramelow selv, der er fagforeningsmand, erklæret kristen og opvokset i Vesttyskland, erklærede sig »sælsomt irriteret« over, at en præst som Gauck kan komme med den slags udtalelser om en anden kristen.

En tredje kristen – den tidligere præst og borgeretsforkæmper Rainer Eppelmann fra CDU – sagde, at han ikke kan beskylde Ramelow for DDRs ugerninger, men at han undrer sig over, at han har meldt sig ind i et parti, der »ikke har bekendt sin fortid«.

Die Linke i Thüringen har sammen med De Grønne og SPD erklæret, at DDR var en »Unrechtsstaat« – altså en uretsstat, men begrebet er omstridt hos Die Linke. På TV og i aviserne kører debatten i højt gear. Die Linkes Diether Dehm har sendt et brev til Wolf Biermann. Han vil gerne høre sangen »So oder so, die Erde wird rot« tilbage fra 1970erne, hvor Biermann opfordrer til dannelsen af et kommunistisk parti.

»Biermann vil igen heltemodigt forsøge at afsløre vores folk som Stasi-stikkere. Jeg vil gerne opfordre ham til i stedet at spille sine gamle sange,« siger Dieter Dehm til Die Welt.

Dehm var tidligere Biermanns manager. Han var også informant for den østtyske sikkerhedstjeneste.