'Diamant' måske ikke diamant

Verdens mest omtalte sydafrikanske sten, er måske slet ikke en diamant. Det afgør eksperter i de kommende dage. På forhånd er de skeptiske.

"Verdens største diamant fundet i Sydafrika." Sådan lød overskrifterne, da meddelelsen om det usædvanlige fund blev offentliggjort i mandags. En diamant på 1,4 kilo - to gange større end den hidtil kendte.

Og måske er diamanten kun en drøm, eller en calciumflorid-krystal. En naturligt forekommende flour-forbindelse. CaF2. Simpelthen.

Det vil vise sig en af de nærmeste dage, når præsidenten for verdens førende diamanthandlere, Ernest Blom får mulighed for at undersøge fundet i Sydafrika.

Og det er omgivet med skepsis - alle overskrifterne til trods.

En tidligere diamant-analytiker, James Allan, siger på tidskriftet "Diamond Worlds" hjemmeside:

-Krystallet ser alt for perfekt ud. Og det ligner et calciumflorid-krystal eller noget andet. Jeg vil blive ekstremt overrasket, hvis det viser sig at være en diamant.

Findestedet er foreløbig hemmeligholdt, men er af manden bag, en ejendomshandler ved navn Brett Jolly, der har en andel i minen - angivet til Sydafrikas Nordvest Provins.

Men De Beers, der er verdens største diamantvirksomhed har været ude og gøre opmærksom på, at lige præcis den provins ikke er kendt for forekomster af diamanter og andre ædelstene.

Og Tom Tweedy, en talsmand for De Beers, har erklæret, at indtil stenen er undersøgt af en autoriseret ekspert, kan den ikke karakteriseres som en diamant.

Indtil da lever drømmen endnu.