Diamant-jubilæum sætter London på den anden ende

Dronning Elizabeth fejrer sine 60 år på tronen med fire dages ægte royal pomt og pragt i Londons gader. Lørdag blev festen bogstaveligt talt skudt i gang.

Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA

Union Jacks røde, hvide og blå farver bølger i disse dage fra gadelygter, forretninger og lejligheder i Londons gader. Briterne fejrer, at deres 86-årige dronning har siddet på tronen i 60 år, og festlighederne fortsætter de næste tre dage.

- Hun har aldrig sat en fod forkert, hun er utroligt populær og respekteret her og verden rundt, og det er en mulighed for folk for at sige tak for den fantastiske tjeneste, hun har gjort, siger den britiske premierminister David Cameron ifølge Reuters.

Dronningens diamant-jubilæum blev lørdag skudt i gang af 21 kanoner ved Windsor Slot. Herefter tog dronningen til hestevæddeløb i det sydlige England, hvor hun deltager i festlighederne sammen med 150.000 væddeløbs-gæster i det store, klassiske Epsom Derby.

Jubilæet er en landsdækkende begivenhed, og senere lørdag er der lagt op til gadefest i London og andre store byer i England, hvor millioner af mennesker forventes at deltage under bannerne »Diamond Jubilee«.

Søndag vil en 1.000 båds stor flåde med 7.000 sikkerheds-matroser om bord eskortere det britiske kongeskib langs Themsen i endnu et pompøst optog til ære for dronningen.