DF: Vi accepterer ikke EU's tvungne flygtningekvoter

Skal EU-landene tage imod flygtninge for at være med i Dublinforordningen, må forordning droppes, mener DF.

Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark bør forlade EU's asylsamarbejde om Dublin-forordningen, hvis EU-lande tvinges til at tage flygtninge i EU-kvoter for at være med.

Det mener Dansk Folkepartis gruppeformand, Anders Vistisen.

»Hvis der bliver tvungne flygtningekvoter som en del af Dublin, så er der ikke længere noget rationale for Danmark i at være med,« siger Anders Vistisen.

Tvungne flygtningekvoter indgår i forslaget, som Europa-Parlamentets borgerrettighedsudvalg har vedtaget med 43 stemmer mod 16.

Siden skal Europa-Parlamentet lave et kompromis med EU's Ministerråd i en fælles procedure.

»Hvis Dublin-forordningen skal ændres, må Danmark vælge, om vi vil tage den ny forordning eller træde ud,« siger Anders Vistisen.

Dublin-systemet fungerer i forvejen ikke. Vi kan ikke returnere flygtninge til lande, som behandler dem dårligt, påpeger Anders Vistisen.

»Vi kan netto kun udsende 800-900 mennesker under Dublin-forordningen. Det viser de nyeste tal fra regeringen. Hvis vi så også skal deltage i EU's tvungne omfordelings-cirkus, så er der slet ikke nogen grund til at deltage,« siger DF's gruppeformand.

I øjeblikket er Danmarks situation den, at man med retsforbeholdet ikke omfattes af EU's kvoter for omfordeling af flygtninge.

Danmark er tilgengæld en del af Dublin-forordningen.

Systemet betyder, at asylansøgere skal behandles i det første EU-land, de kommer til.

I Østeuropa vil Visegradlandene - Tjekkiet, Slovakiet, Ungarn og Polen - heller ikke tvinges til at tage flygtninge.

»Det var meget skelsættende, da et flertal vesteuropæiske lande nedstemte østeuropæerne om tvungne kvoter,« mener Anders Vistisen.

EU-Kommissionen har foreslået, at flygtninge kan omfordeles automatisk, hvis nogle medlemslande får langt flere flygtninge, end deres kvote lyder på.

/ritzau/