DF skændes med Sverigedemokraterne: Er Åkesson forrådt af nogen, er det hans egne

»Jeg er skuffet, og jeg føler mig taget på sengen, siger Sverigedemokraterne om, at Dansk Folkeparti har indgået en ny alliance i Europa-Parlamentet.« Men noget stemmer ikke i svenskernes kritik, lyder svaret.

DFs Anders Vistisen afviser, at Sverigedemokraterne ikke på forhånd var informeret om det nye samarbejde mellem de højrenationale partier i Europa-Parlamentet – han havde såmænd selv fortalt dem, at de kunnne indgå i samarbejdet, hvis de ønskede, siger han. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALESSANDRO GAROFALO

Anders Vistisen, der sidder i Europa-Parlamentet for Dansk Folkeparti, har med nogen undren læst med i svensk presse i weekenden.

Her fremgik det, at Dansk Folkepartis planer om at indgå i en ny alliance af højrenationale partier i Europa-Parlamentet har skabt splid mellem gamle venner.

Det indvandringskritiske svenske parti Sverigedemokraterne, som indtil nu har delt gruppe med Dansk Folkeparti i ECR-gruppen, vil ikke være en del af den nye alliance, der bygger på et samarbejde med »Ruslandsvenner« i franske Marine Le Pens parti.

»Jeg vidste intet om det,« siger Sverigedemokraternes leder Jimmie Åkesson i Dagens Nyheter.

»Jeg er skuffet, og jeg føler mig taget på sengen,« fortsætter han og forklarer, at han havde regnet med de skandinaviske partier – kritikken gælder også De Sande Finner – skulle forblive tætte allierede som hidtil.

Problemet er bare, at det ikke passer, siger Anders Vistisen, der kalder Åkessons melding for »indenrigspolitisk fnidder«.

For han havde tilbage i oktober en efter hans hukommelse omtrent 45 minutter lang telefonsamtale med Sverigedemokraternes gruppeformand i Riksdagen, Mattias Karlsson, om projektet, hvor han gjorde svenskerne opmærksomme på, at de også kunne blive en del af gruppen.

Vistisen har også vendt det med Peter Lundgren, der sidder i Europa-Parlamentet for Sverigedemokraterne, siger han:

»Så hvis Jimmie Åkesson er blevet forrådt af nogen, må det være hans gruppeformand i det svenske parlament. Jeg tror, der er lidt problemer med kommunikationen i Sverigedemokraternes top,« lyder det fra Vistisen, der er nummer to på listen til europaparlamentsvalget 26. maj.

»Ruslandsvenner fra Frankrig«

Den nye alliance mellem Europas højrenationale partier, som blev præsenteret tidligere i april inkluderer udover Dansk Folkeparti og De Sande Finner blandt andet Marine Le Pens Rassemblement National og italienske Lega, der er ledet af den italienske indenrigsminister Matteo Salvini. Begge partier har nære forbindelser til Putins Rusland, herunder ikke mindst økonomiske.

Dansk Folkepartis Anders Vistisen i selskab med italienske Matteo Salvini og Joerg Meuthen fra tyske AfD. Sammen vil de danne en ny højreorienteret alliance i Europa-Parlamentet efter valget. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALESSANDRO GAROFALO.

Men sådan en klub nægter blandt andre det polske regeringsparti PiS og Sverigedemokraterne at tage del i. I interviewet kalder Åkesson Le Pen for »Ruslandsvenner fra Frankrig« som »vi ikke kommer til at samarbejde med.«

»Vi er et land i en udsat geopolitisk verden, og et aggressivt Rusland er også en indirekte trussel mod Sverige,« forklarer Jimmie Åkesson.

Vistisen pointerer, at Sverigedemokraterne og Dansk Folkeparti i dag i ECR-gruppen danner alliance med de italienske »Fratelli d'Italia,« ligesom franske »Debout la France« vil melde sig ind i alliancen.

Anders Vistisen

»Jeg har aldrig kunnet forstå fransk udenrigspolitik – fra Napoleons tid til i dag. «


Begge partier har ved flere lejlighed kritiseret EUs sanktioner mod Rusland og rost Ruslands kamp mod terror. Berlingske kan dog ikke finde oplysninger om, at de to partier har lånt penge, sådan som Marine Le Pen angiveligt har gjort i en russisk-tjekkisk bank.

Åkesson mener, at Rusland er en indirekte trussel mod Sverige. Mener du, at Rusland er en indirekte trussel mod Danmark?

»Ja, det mener Dansk Folkeparti, og det mener jeg. Det er derfor, vi mener, vi skal stå på et meget stærkt NATO-grundlag.«

Hvordan hænger det så sammen med dit ønske om at samarbejde med Le Pen?

»Det hænger sådan sammen, at vi ikke mener, at EU skal have en fælles udenrigspolitik, netop fordi Frankrig, Italien og Tyskland generelt har et meget mere pro-russisk synspunkt end DK.«

Vistisen henviser til, at det ikke kun er partier på højrefløjen, som støtter Putins regime på den ene eller anden vis, og at der i den tyske regering, der består af både kristenkonservative og socialdemokrater, er stor opbakning til at modtage russisk gas via den omdiskuterede Nord Stream 2-rørledning.

»Generelt er vi dybt bekymrede for, at EU skal have en fælles udenrigspolitik,« siger han.

EU indgår i dag masser af fælles udenrigspolitik, men der skal være enstemmighed i beslutningerne. EU-Kommissionens formand, Jean Claude Juncker, har advokeret for et opgør med, at enkelte lande kan nedlægge veto i udenrigspolitiske beslutninger.

Hvad mener du om Marine Le Pens historik med Rusland?

»Jeg har aldrig kunnet forstå fransk udenrigspolitik – fra Napoleons tid til i dag. Det er derfor, jeg klart afviser, at man skal have en fælles udenrigspolitik med Frankrig. Vores projekt handler jo blandt andet netop om at respektere, at landene har forskellige udenrigspolitiske dagsordener og agendaer,« siger han.