DF giver catalansk selvstyreleder en PR-sejr ved møde i Folketinget

Den eksilerede, tidligere selvstyrepræsident Carles Puigdemont mødte frem i Folketinget, hvor Alternativet, Enhedslisten og SF overraskende fik selskab af Søren Espersen til mødet.

Søren Espersen (DF) mødte op til mødet med Carles Puigdemont (Foto: Keld Navntoft/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Den catalanske selvstyreleder fik sit første point over den spanske regering allerede ved ankomsten til Folketinget, og uden at den eksilerede Carles Puigdemont endnu havde sagt noget om sine selvstændighedsønsker for Catalonien.

DFs Søren Espersen mødte frem til mødet, mens det var forventet, at hverken han eller andre fra regeringens støtteparti ville deltage i mødet. Den spanske regering har afvist en politisk dialog med Puigdemont, som i stedet bliver krævet stillet for en domstol for forræderi og brud på forfatningen ved at have ledet folkeafstemningen for uafhængighed i Catalonien i efteråret.

Espersen dukkede op ved mødekontoret på Christiansborg, netop som mødet med Puigdemont skulle begynde. På spørgsmålet om, om han havde tænkt sig at dukke op, svarede han.

»Ja, det vil jeg, for nu har jeg tid til det. Jeg har ikke tænkt at gøre noget særligt nummer ud af det.«

Han kan derimod langtfra være sikker på, at hans deltagelse ikke vil vække opsigt i Spanien. Puigdemonts besøg bliver fulgt tæt af en række spanske medier, hvor hans ankomst i går fra sit selvvalgte eksil i Bruxelles og besøg på Københavns Universitet var topnyhed i en række spanske medier.

Den store, konservative spanske avis El Mundo, der ikke skjuler støtten til regeringen i striden med det catalanske selvstyre, konstaterede triumferende i en overskrift om Puigdemonts besøg i Danmark, at »76,5 procent af de folkevalgte« ikke ville deltage i mødet i dag. Avisen konstaterede på forhånd, at hverken regeringspartier, det ledende oppositionsparti Socialdemokratiet eller støttepartiet Dansk Folkeparti ville mødes med Puigdemont.

Den catalanske separatistleder Carles Puigdemont under sit besøg i Folketinget på Christiansborg i København, hvor han er inviteret ind af det færøske folketingsmedlem Magni Arge (T), tirsdag den 23. januar 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen.

 

Også blandt andre Holger K. Nielsen (SF), Uffe Elbæk (Alternativet) samt Enhedslisten Pelle Dragsted deltog i mødet, som er kommet i stand med en invitation fra folketingsmedlemmet Magni Arge fra det færøske parti Tjóðveld (Republikanerne).

»Jeg møder op, fordi jeg er inviteret af den ene vigtige part i en afgørende konflikt i Europa,« sagde Dragsted inden mødet.

»Jeg er meget bekymret over den spanske regerings tilgang med retsforfølgelse af folkevalgte politikere i stedet for at indgå i en dialog.«

Dragsted vakte opmærksomhed i Spanien og Catalonien, da han mødte op som valgobservatør til folkeafstemningen 1. oktober, som den spanske regering satte store politistyrker ind for at forhindre. Siden er selvstyret blevet ophævet af den spanske regering, hvorefter der blev udskrevet nyvalg lige op til jul, som separatisterne igen vandt.

»Jeg tager ikke stilling for eller imod uafhængighed, men Puigdemont er valgt, og hans parti blev valgt igen ved det seneste valg. Det er et vilkår og et faktum, som man må forholde sig til.«

Dragsted stiller sig samtidig uforstående over for, at Socialdemokratiet ikke deltager i mødet med den catalanske leder, med henvisning til at det kun er et møde med den ene part i konflikten:

»Den spanske regering vil jo ikke tale med Puigdemont eller nogen andre af de catalanske selvstændighedsledere. Hvis de ville det, ville vi hellere end gerne sætte et møde op, og Danmark kunne tilbyde sig i en mæglerrolle.«