»Dette møde er Guds vilje«

Paven fra Rom og patriarken fra Moskva forsøger at slå en streg over århundreders fjendskab. Efter et historisk møde i Havana gør de fælles front mod abort, aktiv dødshjælp og homorettigheder.

Pave Frans fra Rom og patriark Kirill fra Moskva på helt neutral grund i Havanas lufthavn: Det cubanske intermezzo med tredobbelt kindkys og omfavnelser var første møde mellem ledere fra den katolske og den russisk-ortodokse kirke siden opsplitningen i år 1054. Foto: Alejandro Ernesto/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MOSKVA: De omfavnede hinanden, kindkyssede tre gange og udvekslede almindeligheder, som rejsende nu gør i en lufthavn.

»Hvordan var Deres flyvetur?« spurgte patriark Kirill.

»Tak. Og Deres?« svarede pave Frans.

Trods banaliteterne var omfavnelsen fredag aften dansk tid en begivenhed af historiske dimensioner for paven fra Rom og lederen af den russisk-ortodokse kirke fra Moskva.

De to kirkers ledere har aldrig tidligere mødtes. I århundreder har forholdet mellem den katolske og den russisk-ortodokse kirke været i bedste fald køligt og i værste fald fjendtligt. Uenighederne rækker helt tilbage til opsplitningen mellem den øst- og vestkristne kirke i år 1054.

Nu mødtes de to kirkeledere så på neutral grund i et sterilt konferencelokale i en lufthavn uden for Cubas hovedstad Havana.

»Dette møde er Guds vilje,« sagde pave Frans foran de rullende kameraer.

Mødet blev annonceret med kun en uges varsel, efter at skiftende paver i mere end to årtier har tilbudt at mødes med den russiske kirkeleder. Den ortodokse kirke har hidtil afvist med henvisning til beskyldninger om aggressivt katolsk missionsarbejde i traditionelt ortodokse områder, herunder i Ukraine.

Mødet kan derfor ses som frugten af et årelagt kirkelig diplomati. Men den russiske præsident, Vladimir Putin, har også forsøgt at tage æren. Baggrunden for mødet er de »personlige kontakter og den gensidige sympati mellem paven og Ruslands præsident, Vladimir Putin,« siger Ruslands ambassadør i Vatikanstaten, Aleksandr Andrejev, til den russiske avis Kommersant.

Den moralske opløsning

Den russisk-ortodokse kirke har de seneste år smedet en tæt alliance med de russiske magthavere. Mødet på Cuba ses derfor også som en diplomatisk sejr i Kreml. Det bryder symbolsk med den internationale isolation af Rusland i kølvandet på annekteringen af den ukrainske Krim-halvø.

Samtidig vil de to kirkelederes fælles fordømmelse af forfølgelse af kristne i Mellemøsten blive brugt som argument for Ruslands militære støtte til den syriske leder Bashar al-Assad, konkluderer Kommersant.

Rusland fremhæver nemlig Assad som et bolværk mod ekstremistiske grupper som Islamisk Stat.

I en fælles erklæring udtrykker paven og patriarken sympati med flygtningene fra krigen i Syrien og bekymring for overgreb på kristne mindretal i Mellemøsten og Nordafrika.

»Hele familier, landsbyer og byer tilhørende vores kristne brødre og søstre bliver udslettet,« skriver de i erklæringen.

De to kirkeledere er samtidig enige om at tage afstand fra abort, aktiv dødshjælp og homoseksuelles rettigheder. Deres fælles erklæringen henviser til det europæiske samarbejde og advarer mod »en integration, der mangler respekt for religiøse identiteter«.

»Vi ser forandringen af nogle lande til sekulære samfund, fremmedgjorte fra alle referencer til Gud og hans sandhed,« skriver de to.

Flere formuleringer lægger sig tæt op ad en af russisk stats-TVs yndlingsbudskaber, nemlig at EU-landene er truet moralsk opløsning på grund af overdreven tolerance og støtte til homorettigheder.

»Vi begræder, at andre former for samliv sættes på samme niveau som denne sammenslutning,« skriver de to kirkeledere om det »bibelske« ægteskab.

Ifølge Vladimir Putins talsmand, Dmitrij Peskov, kan mødet på Cuba få betydning for diplomatiet mellem Rusland og Vesten.

»Det er et gensidigt skridt for at mødes på halvvejen,« siger Peskov til nyhedsbureauet Interfax.