Det ved vi om den tyrkiske politimand, som skød Ruslands ambassadør

Det tyrkiske indenrigsministerium bekræftede mandag, at gerningsmanden, der skød den russiske ambassadør i Ankara, var Mevlüt Mert Altıntaş. En ung politibetjent på 22 år, som var i det tyrkiske uropoliti. Hans familie og sambo er tirsdag blevet arresteret.

Det tyrkiske indenrigsministerium bekræfter, at manden, der mandag aften dræbte den russiske ambassadør i Ankara, er Mevlüt Mert Altıntaş. Han var en 22-årig politibetjent i det tyrkiske uropoliti i Ankara. Fold sammen
Læs mere
Foto: YAVUZ ALATAN

Mandag aften blev Ruslands ambassadør i Ankara, Andrej Karlov, skudt og dræbt ved åbningen af en kunstudstilling i den tyrkiske hovedstad.

billeder fra arrangementet ses en ung mand i et sort jakkesæt stå bag Andrej Karlov, som taler til forsamlingen. Kort efter skyder manden den russiske ambassadør i ryggen.

Gerningsmandens handlinger blev fotograferet og optaget på video af flere øjenvidner, og allerede samme aften identificerede det tyrkiske indenrigsministerium gerningsmanden som den 22-årige politibetjent Mevlüt Mert Altıntaş. Det skriver det tyrkiske nyhedsbureau Anadolu.

»Dette attentat, dette angreb, denne terrorhandling er en grufuld gerning målrettet mod Tyrkiet-Rusland relationen,« sagde den tyrkiske indenrigsminister Suleyman Soylu til medierne mandag. Her bekræftede han også, at Mevlüt Mert Altıntaş var blevet dræbt på stedet af politiet.

Suleyman Soylu siger, at Mevlüt Mert Altıntaş var betjent i det tyrkiske uropoliti i Ankara, hvor han havde været i 2,5 år.

Mevlüt Mert Altıntaş blev født 24. juni 1994 i provinsen Aydin i det vestlige Tyrkiet. Han uddannede sig til politibetjent efter at have gået på gymnasiet i Soke, en by i det vestlige Tyrkiet.

Det er endnu uklart, om Mevlüt Mert Altıntaş var i tjeneste som politibetjent, da han skød og dræbte Ruslands ambassadør, skriver CNN.

Efter attentatet blev Mevlüt Mert Altıntaş' hjem ransaget, og tirsdag er flere af hans familiemedlemmer blevet anholdt i Aydin, hvor familien kommer fra. Det gælder blandt andet Mevlüt Mert Altıntaş' forældre, hans søster og onkel. Onklen er dog efterfølgende blevet løsladt, skriver Anadolu.

Også Mevlüt Mert Altıntaş' sambo i Ankara er ifølge nyhedsbureauet blevet arresteret.

Officielle talsmænd fra regeringen og tyrkiske medier har spekuleret i, om Mevlüt Mert Altıntaş har forbindelse til Gülen-bevægelsen, som anklages for at stå bag kupforsøget i Tyrkiet i juli.

Gülen-bevægelsen afviser dog enhver forbindelse til attentatet, og en talsmand for prædikanten Fethullah Gülen, der lever i eksil i USA, udtaler, at Gülen fordømmer mordet som en »afskyelig handling«. Det skriver Daily Mail.