Det ved vi om den 17-årige russer, der søndag fik Norge til at hæve trusselsniveauet

Den norske efterretningstjeneste er flere gange blevet advaret om den 17-årige russers ekstremistiske holdninger, skriver norske medier. Dansk terrorforsker køber ikke nordmændenes forklaring på, hvorfor man hæver trusselsniveauet.

En norsk politibetjent holder vagt, efter politiet har anholdt en 17-årig russer efter fund af en bombelignende genstand. Fold sammen
Læs mere
Foto: FREDRIK VARFJELL

Terrorangrebet i Stockholm fredag og anholdelsen af en 17-årig russer mand med sprængstoffer i Oslo lørdag, fik søndag de norske myndigheder til at hæve trusselsniveaue.

Nordmændene har selv forklaret det hævede trusselsniveau med risikoen for, at terror »smitter«. Det skal forstås sådan, at et nyligt terrorangreb som det i Stockholm kan opildne radikaliserede personer til at forsøge at begå terror andre steder i verden - eksempelvis i Norge. Men den forklaring køber terrorforsker ved Aarhus Universitet Carsten Bagge Laustsen ikke.

»Hvis man kigger hen over de seneste to-tre år, så er der ikke noget, der tyder på, at terrorangreb rammer Europa som smitte. Man kan sige, at det er blevet »populært« at udføre angreb med lastbiler for folk, der i forvejen kunne overveje angreb, men ser man på tidsperspektivet i det, er der nogen forskydning,« siger han:

»Og selv hvis smitteteorien skulle holde, er det svært at se, hvorfor den trussel så lige netop skulle gælde specifikt for Norge i denne omgang og ikke for hele Europa.«

I stedet vurderer Carsten Bagge Laustsen, at de norske myndigheder handler, for at sikre sig, at eventuelle medsammensvorne fra angrebet i Stockholm ikke flygter og fremrykker andre angreb. Det øgede trusselsniveau kan dog også bare være et tegn på, at man i Norge er »meget forsigtige«, siger terrorforskeren.

Norske myndigheder undersøger i øjeblikket, om der kan være en kobling mellem den anholdte 17-årige mand og angrebet i den svenske hovedstad fredag, hvor en lastbil blev kørt ind i shoppingcentret Åhléns og fire personer blev dræbt, mens 15 blev såret.

Politiet kendte til 17-årig forud for anholdelse

Den unge russer, der blev anholdt i Oslo-bydelen Grønland, blev ifølge norske medier spottet af en politipatrulje, som mente, at han opførte sig mistænkeligt.

Da politiet anholdt ham, viste det sig, at han var i besiddelse af en sprængladning på 30x30 cm - ifølge den norske efterretningstjeneste PST var der tale om en »primitiv, improviseret sprængladning med begrænset skadespotentiale,« skriver VG.

Manden kom ifølge mediet til Nordnorge som asylansøger i 2010 sammen med sin familie og har siden fået opholdstilladelse i landet.

Han blev medlem af den lokale brydeklub, og her lagde flere medlemmer af klubben hurtigt mærke til drengens radikale holdninger.

»Jeg har bare ventet på, at det skulle ske. Jeg har indrapporteret ham gang på gang,« siger en anonym person, der har kendt manden, siden han kom til Norge, til NRK.

Politiet har da også over for avisen VG oplyst, at man tidligere – angiveligt fra drengen var omkring 15 år - har haft ham i kikkerten på grund af mistanke om, at han støtter ekstrem islamisme.

Manden er sigtet for at overtræde den norske terrorlovgivnings paragraf om ulovlig omgang med sprængstoffet. Han bliver fremstillet for en dommer mandag.

Den 17-årige nægter sig ifølge hans forsvarer skyldig. Han har fortalt, at han tager afstand fra IS og fra radikal islamisme.