Det ved vi om Aleppo: Nødhjælpsorganisationer forsøgte at evakuere 500 børn

En konvoj til at redde 500 børn kom under beskydning, og en knugende uvished ligger tungt over krigshelvedet i den sønderskudte by.

Nødhjælpsarbejdere fra Røde Halvmåne afventer de indbyggere, som de skal fragte i sikkerhed ud af Aleppo. Transporten blev påbegyndt torsdag morgen, men en konvoj med 500 mennesker kom hurtigt under beskydning. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP

I Aleppos kaotiske krigshelvede dukker et lille blafrende håb op for straks at forsvinde igen. Derefter hersker en knugende uvished, mens bombeeksplosionerne runger, indtil et nyt lille håb bliver tændt.

Torsdag morgen forlød det fra Aleppo, at en planlagt evakuering med 20 busser og 10 ambulancer straks var blevet indstillet igen, fordi nødhjælpsarbejdere kom under beskydning.

Ifølge BBC forsøgte syriske nødhjælpsarbejdere fra organisationerne »De Hvide Hjelme« og »Læger Under Beskydning« at evakuere 500 børn fra Aleppos ruiner. Børnene var parate til at komme af sted, men konvojen af busser og ambulancer blev beskudt, og fire nødhjælpsarbejdere blev såret. En oprørskilde siger til Reuters, at det var militser loyale til den syriske præsident, Bashar al-Assads, regime, der skød.

Syrisk stats-TV rapporterede derefter, at 4.000 oprørssoldater og deres familier vil blive evakueret fra det østlige Aleppo, og at byen snart vil blive »erklæret fri for våben og soldater«. Det vil sige oprørssoldater.

Regimets styrker er massivt til stede, selv om iagttagere vurderer, at sejren i Aleppo vil blive udnyttet til hurtigst muligt, at flytte fly og soldater til andre områder af Syrien, som omkring Damaskus og byen Dera nær den jordanske grænse, for at bekæmpe oprørsgrupper dér.

Det syriske stats-TV nævner ifølge BBC ikke noget om beskydning af konvojen til at evakuere børnene.

Situationen understreger det uforudsigelige blodige, dødsensalvorlige kaos i Aleppo lige nu. Rusland har erklæret sig indforstået med en ny våbenhvile, der skulle træde i kraft natten til torsdag, og efterfølgende evakuering fra det tidligere oprørskontrollerede del af det, der engang var Syriens største by og handelscentrum for hele Mellemøstregionen. Russerne er tilsyneladende indforstået med evakueringen af både oprørere og civile til den oprørskontrollerede by Idlib i det nordvestlige Syrien.

Men en lang række andre grupper og lande har interesser i kampene i Aleppo.

Rusland kæmper side om side med syriske styrker. Præsident Assad viste i et interview med russisk TV ikke tegn på medlidenhed over for ofre for kampene. Tværtimod sagde han, at omverdenen er ligeglad med, når det er »terrorister, der dræber civile«.

Dertil kommer, at iranske militser deltager i kampene. Assad fik massiv militær hjælp fra Rusland og Iran med soldater, våben og ikke mindst russiske krigsfly, der uhindret behersker luftrummet over Aleppo og store dele af Syrien. Hjælpen blev intensiveret, da Assad sidste år stod til at tabe borgerkrigen. Det har givet Assad styrker overtaget, og bragt oprøret i knæ.

Men politiske kommentatorer påpeger, at det samtidig har givet den russiske præsident Vladimir Putin og det iranske præstestyre afgørende indflydelse på alle beslutninger i Syrien. Reelt kan Assad i øjeblikket ikke forfølge egne nationale mål uden de to landes godkendelse.

De russiske styrker har meddelt, at de vil bistå evakueringen »på præsident Putins ordre«. Det er samtidig et klart signal om, at den russiske regering forfølger større regionale og globale strategiske mål.

En såret dreng sidder i en ambulance og venter på at blive evakueret. Fold sammen
Læs mere
Foto: KARAM AL-MASRI.

Syrer samles ved Al-Amiriyah i Aleppo, hvor de venter på at blive evakueret. Fold sammen
Læs mere
Foto: KARAM AL-MASRI.

14. december kørte første konvoj med sårede kørt ud af Aleppo, mens andre af byens indbygger var på vej mod opsamlingspladsen med deres ejendomme på ryggen. Fold sammen
Læs mere
Foto: ABDALRHMAN ISMAIL.

Foto: OMAR SANADIKI.

Den nye våbenhvileaftale er kommet i stand efter, at der har været forlydender om en samtale onsdag mellem Putin og den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan. Sidstnævnte har gentagne gange og også i forbindelse med offensiven i Aleppo anklaget Assad for at have begået krigsforbrydelser og krævet ham stillet til ansvar.

Også irakiske shia-militser, som kommer direkte fra en blodig og uforsonlig krig mod sunni-grupper i Irak, deltager i kampene på Assads side sammen med den shiamuslimske libanesiske Hizbollah-milits, der er på USAs og EUs terrorliste. I Irak kæmper shia-militserne derimod sammen med USA og EU imod Islamisk Stat.

På oprørssiden er der ligeledes en lang række forskellige grupper, hvoraf nogle modtager amerikansk og europæisk støtte, mens andre er tættere på Islamisk Stat og radikalt, fundamentalistisk islamisk militante.

Putins samtale med Erdogan er en decideret ydmygelse af USAs præsident, Barack Obama, der har satset USAs involvering i Syrien på at opnå aftaler med Rusland om fælles humanitær beskyttelse af ofre for krigen. I øjeblikket synes Obama og USA helt uden indflydelse på begivenhederne i Aleppo.