»Det var som en vulkan«

Mange New Yorkere frygtede, at al-Qaeda havde angrebet byen på ny, da et sprængt damprør udløste en vulkanlignende eksplosion på Manhattan.

- Bygningen begyndte at ryste. Damp og mørk røg væltede op ad jorden. Alle gik i panik. Du ved, hvordan det er nu - vi greb vores ting og løb, fortæller Bryan Kohler, som arbejdede på 7. sal i en bygning tæt på eksplosionen ved Third og Lexington Avenue, til USA Today.

Folk løb ned ad gaden så hurtigt, at deres sko røg af. Andre smed deres tasker og jakker fra sig. Mænd i skræddersyede habitter blev fanget i den mørke dampsky. I et Fitnesscenter på Grand Hyatt Hotellet ved Grand Central Station, frygtede flere motionister på løbebåndene, at bygningen ville kollapse under den voldsomme eksplosion, der gennemrystede bygningen i over 10 sekunder, skriver New York Times.

Damp skød op fra krateret, der lignede en vulkan med orange flammer og boblende mudder omkring kanterne. Eksplosionen væltede en lastbil omkuld og efterlod et hul med en diameter på over 10 meter, beretter avisen.

- Da jeg kom ud var det ligesom 11. september, siger Evan Petterson til USA Today. Han arbejde også i en af bygninger lige ved eksplosionen.

- Folk løb skrigende ned ad gaden - vi anede ikke, hvad der skete. Det var som en vulkan, fortæller han.

40-årige Maria Ledow befandt sig i en helsekostbutik, da braget lød.

- Jeg troede bygningen var på vej ned om ørerne på os, fortæller hun et par timer efter til USA Today, mens hun stadig ryster.

- Jeg løb, alt hvad jeg kunne. Jeg smed mine sko for hurtigere at nå hen til mit hotel. Jeg troede, det var et af dem igen, fortæller den mudderindsmurte kvinde med hentydning til 11. september.

En rigshaw-chauffør valgte en noget anden fremgangsmåde, da han hørte eksplosionen. Han trådte alt, hvad han kunne i pedalerne - hen mod eksplosionsområdet.

- Det er som regel rigtig god forretning, når sådanne ting sker. Taxaer kan ikke komme frem, men jeg kan komme hurtigt udenom trafikken, fortæller Gregg Zukowski.