Det var Hongkongs største demonstration i årevis – nu beskylder kinesiske medier »udenlandske kræfter« for at stå bag

Over en million mennesker gik på gaden i Hongkong i protest mod ny lovgivning, som de frygter kan give Kinas kommunistparti større magt. Men de var blevet vildledt af fremmede kræfter, skriver statsejede kinesiske medier.

Demonstrationen mod et nyt lovforslag startede tidligt søndag og endte natten til mandag med voldelige sammenstød mellem demonstranterne og politiet i Hongkong. Det var den største demonstration i 15 år.  Fold sammen
Læs mere
Foto: ISAAC LAWRENCE

»Udenlandske kræfter« har skabt kaos i Hongkong for at skade Kinas kommunistparti.

Sådan lyder analysen i hvert fald i flere statsejede kinesiske medier efter weekendens demonstration i Hongkong, hvor over en million indbyggere gik på gaderne i protest mod en ny lov, som demonstranterne frygter vil give kommunistpartiet større indflydelse i Hongkong.

Det skriver The Guardian.

Demonstrationen var den største, der har fundet sted i Hongkong i årevis.

Hundredtusindvis af mennesker blokerede Hongkongs gader tidligt søndag for at protestere imod en ny lov, som – hvis den vedtages – skal gøre det muligt at udlevere mistænkte indbyggere i det selvstyrende Hongkong til styret i Kina.

Kritikere af lovforslaget mener, at en sådan lov vil gøre det nemmere for Kinas kommunistparti at få fingre i sine politiske modstandere i Hongkong – som længe har været et helle for dem, der var imod kommunistpartiet. Hongkong har sit eget retssystem og selvstyre.

Ifølge arrangørerne af demonstrationen mødte over en million demonstranter op for at demonstrere mod det lovforslag, der skal gøre det muligt at udlevere mistænkte til Kina. Fold sammen
Læs mere
Foto: TYRONE SIU.

Natten til mandag var mere end en million mennesker stødt til demonstrationen, der endte i voldelige sammenstød mellem politi og demonstranter, oplyser arrangørerne af demonstrationen til The Guardian. Fra Hongkongs politi lyder dog et estimat på omtrent 240.000 mennesker.

Men de mange demonstranter var galt afmarcheret, vurderer det statsejede kinesiske China Daily. Deres skepsis over for lovforslaget er et resultat af »udenlandske kræfters« forsøg på at skabe kaos i Hongkong, mener avisen, selv om der ingen beviser er for dette.

»Enhver fornuftig person ville kunne se, at dette lovforslag er et legitimt og fornuftigt stykke lovgivning, som vil styrke Hongkongs retssystem og yde retfærdighed,« skriver avisen ifølge The Guardian.

»Uheldigvis har nogle indbyggere i Hongkong ladet sig narre af oppositionen og deres udenlandske allierede til at støtte antiudleveringskampagnen,« skriver mediet videre.

Hvilke udenlandske allierede der her er tale om, nævner China Daily intet om. Men ifølge avisen har »udenlandske kræfter grebet muligheden for at fremme deres egen strategi om skade Kina ved at forsøge at skabe kaos i Hongkong«, skriver China Daily altså.

En anden kinesisk avis, The Global Times, beskylder også udenlandske allierede af Hongkongs opposition for at blæse lovforslaget ud af proportioner.

Ifølge The Guardian har udenlandske regeringer udtrykt bekymring for lovforslaget, mens menneskerettighedsorganisationer har advaret om de metoder, som det kinesiske styre bruger mod politiske fanger – blandt andet tortur, vilkårlig varetægtsfængsling, tvungne tilståelser og manglende ret til advokatbistand.

Siden 2016 har de kinesiske sikkerhedsmyndigheder haft større og større indflydelse i Hongkong, hvor både kritiske journalister og erhvervsfolk er blevet kidnappet ifølge The Washington Post.

I knap 30 byer verden over har der været støttedemonstrationer for demonstranterne i Hongkong – blandt andet i Australien, Japan, Tyskland og USA, skriver The Washington Post.

I 2003 deltog omtrent en halv million mennesker i en lignende demonstration i Hongkong. Det førte dengang til, at regeringen stoppede processen med et lovforslag, der ville have indført Kinas love om national sikkerhed i Hongkong, skriver Ritzau.

Men det ser ikke ud til at gå samme vej denne gang.

Ifølge Al Jazeera har Hongkongs øverste politiske leder, Carrie Lam, presset på for at få loven vedtaget og fastholder også efter demonstrationen, at hun hverken har tænkt sig at trække lovforslaget tilbage eller ændre på dets formuleringer.

Regeringen i Hongkong har allerede reduceret antallet af forbrydelser, der er omfattet af udleveringsaftalen, og begrænset den maksimale straf til syv års fængsel, skriver Ritzau. Ifølge lovforslaget skal alle sager om udlevering i øvrigt behandles individuelt.