»Det var en tale, der mere handlede om amerikansk indenrigspolitik end Putin og Hebdo«

USAs præsident, Barack Obama, benyttede sin årlige tale til nationen til at lancere nye initiativer til gavn for den amerikanske middelklasse. Og det er ikke umuligt, at han kan slå en handel af med sine politiske modstandere, vurderer USA-analytiker.

Foto: NICHOLAS KAMM

USA: Det var en amerikansk præsident fyldt med overskud, der natten til onsdag leverede sin tale om nationens tilstand. Og selv om Barack Obama får svært ved at komme igennem med sin politik, er det ikke udelukket, at han kan slå en handel af med Republikanerne, lyder vurderingen fra USA-analytiker Mads Fuglede efter den såkaldte State of the Union-tale.

»Det var en meget positiv tale, der afspejler, at det går godt i amerikansk økonomi. Der er skabt 11 millioner job, og USA har vækst. Det er to vigtige parametre, hvor Obama har indfriet sine løfter om at give amerikanerne noget af det liv tilbage, de føler, de har mistet under den økonomiske krise,« siger Mads Fuglede.

Obama har haft markant modvind i meningsmålingerne, og han tabte midtvejsvalget i november sidste år, da Republikanerne satte sig på flertallet i begge kamre i den lovgivende forsamling, Kongressen.

»Hvis man bare tænker tilbage på sidste sommer, så var det historier om Putin, der løber om hjørner med Obama, om Islamisk Stat, som USA var helt uforberedt på, og om ebola, som præsidenten ikke havde styr på. Så kom midtvejsvalget, som var et enormt nederlag for Obama, og han lignede en svækket præsident. Dengang var vurderingen, at de sidste år af Obamas embede ville blive nogle magre år,« siger Mads Fuglede.

Men siden er præsidentens popularitet steget, og i de seneste målinger når han op på en anerkendelsesgrad hos amerikanerne på over 50 procent.

»Amerikanerne har opdaget, at økonomien er vendt, og det har sat sig i deres bevidsthed,« siger Mads Fuglede og vurderer, at Obama har »to fede år« foran sig i den sidste del af sin embedsperiode.

Obama slog i sin tale til lyd for en skattereform, der vil omfordele fra de rigeste til middelklassen. Desuden vil han arbejde for bedre muligheder for uddannelse, betalt orlov og løn under sygdom. Alt sammen noget, som vil falde i god jord hos den amerikanske middelklasse.

Med republikansk flertal i begge Kongressens kamre bliver det dog noget af en udfordring for præsidenten at komme igennem med sin politik. Men det er ikke urealistisk, vurderer Mads Fuglede.

»Obama ved, at han ikke kan få alt, hvad han beder om, men han signalerer, at hvis Republikanerne vil ham, så er han en præsident, de kan lave en handel med,« siger USA-analytikeren.

»Der foregår en kamp om middelklassens fremtid i USA, og nu da økonomien går godt, vil man gerne være det parti, der vinder fortællingen om at passe bedst på middelklassen. Derfor vil Republikanerne tænke sig godt om, ikke mindst fordi Obama nu er politisk ufarlig. Han skal ikke genvælges, men er én, man kan handle med,« siger Mads Fuglede.

Mens talen mest var henvendt til det amerikanske publikum, var der ikke meget at komme efter på udenrigsfronten, vurderer han.

»Det var helt klart en tale, der mere handlede om amerikansk indenrigspolitik, og det er også der, de gode historier er. Putin blev kun nævnt med få linjer, og der blev ikke præsenteret en strategi for at håndtere Islamisk Stat. Mange vil nok vurdere, at udenrigspolitikken blev ret stedmoderligt behandlet, herunder begivenhederne i Paris, hvor attentatet mod Charlie Hebdo fyldte forunderligt lidt,« siger Mads Fuglede med henvisning til forrige uges angreb på det franske satiremagasin, hvor 12 personer blev dræbt.