Det var »en mørk dag«, da betjente skød og dræbte 20-årige Eric Torell. Nu er retssagen begyndt i Sverige

I august 2018 blev 25 skud affyret mod svenske Eric Torell, som var bevæbnet med en plastikpistol. Han mistede livet som følge af skuddene, og tre politifolk er tiltalt i en retssag, der begyndte tirsdag.

20-årige Eric Torell havde havde autisme og Downs syndrom. I august 2018 blev han skudt og dræbt, da han agerede truende med en legetøjspistol. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stina Stjernkvist/TT/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det viste sig at være en legetøjspistol.

Men da politiet i Stockholm fik et opkald om, at en bevæbnet mand gik rundt på gaden, vidste ingen, at pistolen ikke kunne forårsage nogen skade.

16 minutter senere var manden død.

Han hed Eric Torell, var 20 år gammel, og så havde han Downs syndrom og autisme. Han døde, efter tre betjente affyrede 25 skud mod ham. Ifølge svenske medier var det to skud i ryggen, der tog hans liv.

Den ene af de to betjente, der affyrede skuddene, som ramte Eric Torell, er tiltalt for at have forårsaget hans død og den anden for tjenesteforsømmelse. De havde været ansat i henholdsvis syv uger og otte måneder. Den tredje betjent har været hos politiet i syv år og er ligeledes tiltalt for tjenesteforsømmelse for ikke at have håndteret situationen.

Episoden fandt sted i august 2018. Tirsdag begyndte retssagen mod betjentene.

»Dette er naturligvis en ubegribelig hændelse for Erics familie, men det er også en sort dag for svensk politi. Hvordan kunne dette ske,« spurgte en anklager i retten tirsdag morgen.

Politiet har udtalt, at Eric Torells adfærd var truende, og at betjentene følte sig truet på livet. Ifølge Eric Torells mor, Katarina Söderberg, var sønnens mentale tilstand som en treårigs.

»Et barn med Downs syndrom og autisme. Hvordan skulle han kunne være så truende? Det giver ikke mening,« sagde hun Aftonbladet efter hændelsen.

Tirsdag begyndte retssagen mod tre betjente. To er tiltalt for tjenesteforsømmelse og en for at have forårsaget Eric Torells død. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ingela Landström/TT/Ritzau Scanpix.

Anklagerne har medgivet, at det var umuligt at se, at pistolen ikke var ægte, og derfor var det ikke forkert at affyre skud. Spørgsmålet er rettere, om de tre betjente affyrede flere skud end nødvendigt. For kunne Eric Torells død være undgået?

Efter hvert affyret skud burde betjentene have vurderet, om det var nødvendigt at affyre flere. Det gjorde de ikke, lyder det fra anklagerne.

Kriminologen Leif Persson har fulgt sagen og tror, at betjentene vil blive frikendt.

»De (betjentene) har opfattet det som en så truende situation, at de har ret til at bruge dødelig vold,« sagde han til Aftonbladet.

Han tilføjede dog, at episoden tyder på, at betjentene ikke havde »nerverne« til at bære våben.