»Det var både historisk og bevægende«

Danmarks udenrigsminister, Martin Lidegaard, mener, at Petro Porosjenko er manden, der kan samle Ukraine igen, selv om det er en massiv udfordring. Lidegaard vil fortsætte støtten til det uroplagede land.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

UKRAINE: Danmarks udenrigsminister, Martin Lidegaard (R), ser lysere på fremtiden for det ellers uroplagede Ukraine, efter Petro Porosjenko lørdag blev taget i ed som ny præsident i landet.

Martin Lidegaard var med til indsættelsesceremonien i den ukrainske hovedstad, Kiev, og den danske minister er ikke et sekund i tvivl om, at Petro Porosjenko er den rette mand til at lede Ukraine videre fra den dybe økonomiske og diplomatiske krise, som det østeuropæiske land befinder sig i.

»Det var både historisk og bevægende at være med til indsættelsen af Petro Porosjenko. Han har fået et meget klart mandat fra den ukrainske befolkning, der håber og tror på, at han kan samle landet på ny. Forhåbentlig kan han få fred og velstand til Ukraine igen, og jeg tror på, det kan lykkes, selv om han har mange opgaver at tage fat på,« siger Martin Lidegaard til Berlingske Nyhedsbureau.

Petro Porosjenkos fornemmeste opgave bliver ifølge Martin Lidegaard at få skabt fred i Ukraine. Både på de indre linjer, hvor prorussiske separatister forsøger at destabilisere landet med væbnede kampe i det østlige og sydlige Ukraine, men Porosjenko skal også formå at skabe fred med det officielle Rusland, som har det mest anstrengte forhold til Vesten siden den kolde krigs afslutning.

»Der er ingen tvivl om, at den nye præsident står over for nogle massive udfordringer. Han skal have separatisterne til at nedlægge våbnene og forsøge at skabe fred i hele landet. Han skal ligeledes skabe fred med Rusland, og få de ukrainske og russiske aftaler til at spille sammen med EUs aftaler. Og til sidst skal han gennemføre et utal af reformer på energiområdet og økonomiområdet,« siger Martin Lidegaard og påpeger samtidig, at Porosjenko ikke kan løse alle problemerne uden støtte fra resten af Europa.

»Det er nu, at vi både i EU og Danmark skal kende vores besøgelsestid. Vores støtte til Ukraine er vigtigere nu end nogensinde før, så Ukraine også får muligheden for at rejse sig økonomisk, hvilket er et krav for at landet kan heles,« siger Martin Lidegaard.