Det værste er overstået i Brisbane

Vandet begynder langsomt at trække sig tilbage i den oversvømmelsesramte, australske by Brisbane. Men det vil vare længe, før de oversvømmede huse er beboelige igen, siger premierminister Anna Bligh.

Vandstanden er langsomt, men definitivt begyndt at falde igen i Brisbane, Australien. Fold sammen
Læs mere
Foto: EDDIE SAFARIK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Indbyggerne i det oversvømmelsesramte Brisbane i den australske delstat Queensland kan så småt begynde at tænke på genopbyggelsen af byen. Vandet er langsomt begyndt at trække sig tilbage igen, og det værste er nu overstået.

- Vandstanden falder, og den vil fortsætte med at falde, siger hydrograf Russell Denton til Brisbane Times. Han understreger, at der ikke vil blive tale om en ny stigning.

Vandstanden toppede i aftes dansk tid på 4,46 meter over normalt niveau - og dermed en hel meter under de forventede 5,5 meter - og forventes i aften at nå ned på 3 meter.

Trods lettelsen i byen, er stemningen præget af, at dagen i går krævede Brisbanes første offer. 

24-årig omkommet

En 24-årig mand mistede i går livet, da han blev taget af strømmen og blev suget ned i en vandafløb.

Det betyder, at det samlede antal dødsofre for oversvømmelsen i Queensland er røget op på 15 personer. 61 andre er fortsat savnede.

Delstatens premierminister Anna Bligh opfordrer endnu en gang indbyggerne til at holde sig væk fra de farlige områder, hvor kombinationen af kraftig understrøm og dybt vand kan resultere i flere dødsofre. 

- Faren er endnu ikke drevet helt over. Vandet kan bevæge sig meget hurtigt, og det er fortsat en ekstremt farlig situation, siger hun.

Genopbygning vil tage lang tid

Det kommer sandsynligvis til at vare flere måneder, før tusindvis af Brisbanes indbyggere vil kunne vende tilbage til deres oversvømmede hjem.

Flere tusinde opholder sig lige nu på evakueringcentre rundt omkring i byen.

- Det vil tage meget lang tid at få genopbygget det, vandet har ødelagt, siger premierminster Anna Bligh. Man forventer, at det vil tage flere år, før byens infrastruktur igen fungerer optimalt.