Det Svenske Akademi overvejer at droppe årets uddeling af Nobelprisen i litteratur

Skandale i Det Svenske Akademi kan betyde, at Nobelprisen i litteratur ikke bliver uddelt i år.

Akademiets midlertidige leder, Anders Olsson. Fold sammen
Læs mere
Foto: 11720 Erik Simander/TT

Det Svenske Akademi overvejer i kølvandet på den seneste tids uro og flere fratrædelser at droppe uddelingen af Nobels litteraturpris i år.

»Vi ser på sagen netop nu, og vi vender tilbage,« siger akademiets midlertidige leder, Anders Olsson, til Sveriges Radio (SR).

En unavngiven kilde supplerer over for mediet:

»Det er bare min idé, men det vil være fornuftigt, hvis vi ikke uddeler Nobelprisen, og at vi så uddeler to priser til næste år - en for i år og en for næste år - for at markere, at vi forstår, at vi har gjort noget, der kræver stor eftertanke og selvransagelse.«

»Jeg mener, at det er vores eneste mulighed for overhovedet at bevare noget prestige,« siger kilden til SR's Kulturnytt.

Flere andre navngivne kilder bekræfter over for Kulturnytt, at sagen er til debat i akademiet.

Det Svenske Akademi står for den årlige uddeling af Nobels litteraturpris. Der har de seneste uger været betydelig uro omkring akademiets arbejde, efter at der har været flere skandalesager knyttet til husbonden til et nu fratrådt medlem.

Det drejer sig om teaterinstruktøren Jean-Claude Arnault, der er beskyldt for en række sexkrænkelser.

Arnault beskyldes også for i flere tilfælde at have lækket navne på modtagere af litteraturprisen.

Der er også rapporter om, at han skal have brugt sin kone til at sikre store beløb fra akademiet til at drive en litterær klub i Stockholm.

Sagen har ført til flere stormfulde møder i Det Svenske Akademi. Også Sveriges konge, Carl Gustaf, der er protektor for akademiet, har udtalt sin dybe bekymring.

12. april blev Sara Danius tvunget til at forlade posten som leder af akademiet. Den dag trådte også Arnaults hustru, Katarina Frostenson, ud. Ugen inden havde tre menige medlemmer af akademiet trukket sig i vrede over akademiets håndtering af sagen.

/ritzau/