Det startede med et sikkerhedsmøde, så en »steak-dinner« og derefter ramte Tomahawk-missilerne

Natten til fredag dansk tid sendte USA’s præsident Donald Trump over et halvt hundrede krydsermissiler afsted mod en luftbase nær Homs i Syrien. Her er, hvad vi ved om angrebet – og om Donald Trumps aften forud for det ødelæggende missilnedslag.

Det amerikanske krigsskib USS Porter (DDG 78) var et af de to krigsskibe, der deltog i nattens angreb. Billedet er blevet udleveret af det amerinanske millitær. EPA/SEAMAN FORD WILLIAMS Fold sammen
Læs mere
Foto: SEAMAN FORD WILLIAMS / HANDOUT

Hvad er der sket?
Kl. 19.00 satte USA’s præsident Donald Trump sig til bords med Kinas præsident for at nyde en grillet steak på sit resort Mar-a-Lago i Palm Beach, Florida. Før det havde han netop beordret et omfattende missilangreb, rettet mod en af den syriske præsident Bashar al-Assads luftbaser i Syrien. Det skete under et møde med sin nationale sikkerhedsstab.

I alt 59 såkaldte Tomahawk-missiler blev affyret mod al-Shayrat-basen, der ligger nær Homs i Syrien. De ramte kl. 3.45 lokal tid – eller 2.45 dansk tid – og forvoldte stor materiel skade ifølge både syrisk militær og uafhængige kilder. De seneste meldinger fra Reuters lyder, at seks personer er blevet dræbt i angrebet.

Hvad er et »Tomahawk-missil«?
Tomahawk-missillet er langdistance krydsermissil, der er beregnet til at ramme mål på landjorden. Missilerne, der har en længde på 5,56 meter og en tophastighed på 880 kilometer i timen, blev affyret fra to krigsskibe i Middelhavet ifølge Pentagon. Rækkevidden på Tomahawk-missiler er 1.250-2.500 kilometer, og flyvehøjden er relativt lav. Herved undgår man, at missilangrebet bliver opsnappet på fjendens radar.

Her er missil-typen, der blev brugt af det amierkanske millitær i Syrien. Fold sammen
Læs mere
Foto: HO.

Hvilken syrisk base blev angrebet og hvorfor?
Det var den syriske luftbase al-Shayrat, som var målet for det amerikanske missilangreb. Ifølge Donald Trump var det denne luftbase, som blev brugt til at affyre det det stærkt kritiserede nervegas-angreb i Khan Sheikhun tidligere på ugen. Her mistede mere end 70 børn, kvinder og mænd livet, og  amerikanske missilangreb mod al-Sharyrat skal ifølge Donald Trump ses som et modsvar til disse uhyrligheder, der er i direkte modstrid med folkeretten.

USA’s udenrigsminister, Rex Tillerson, har sidenhen været ude og forklare, at det amerikanske angreb ikke skal ses som udtryk for en ny politisk linje mod det syriske regime. Trump-administrationen har dog tidligere afvist at gå ind i Syrien.

Du kan se Trumps tale om angrebet her eller læse hele den danske oversættelse her.

Hvad siger Putin og Rusland?
Vladimir Putin er langt fra tilfreds med det angrebet på luftbasen, der ifølge de amerikanske myndigheder blev gennemført uden først at rådføre sig hos russerne. Russisk militær blev dog advaret om det forestående angreb, har Pentagon sidenhen oplyst. Ifølge en talsmand fra Kreml ser Putin angrebet som en krænkelse af folkeretten og en direkte aggression mod en suveræn stat.

Derudover siger Kreml-talsmand Dmiitry Peskov, at Putin ser angrebet som et forsøg på at distrahere fra det stigende antal civile dødsfald i Irak. Det skriver det russiske statsmedie Sputnik ifølge CNN. Talsmanden kalder samtidig angrebet »et signifikant tilbageskridt« for forholdet mellem Rusland og USA.

Og hvad med Bashar al-Assad og de syriske regime?
Ifølge det syriske myndigheder var angrebet »ventet«. Det siger Syriens informationsminister ifølge Reuters. Denne påstand bliver underbygget af den libanesiske tv-station al-Maydeen. Her lyder meldingen ifølge Ritzau, at de fleste fly var blevet evakueret fra den syriske base, inden det amerikanske missilangreb ramte.

Derudover hæfter de syriske myndigheder sig ved, at angrebet på ingen måde vil »afspore« den Bashar al-Assads styre. Sådan lyder det fra guvernøren i Homs,Talal Barazi, hvor angrebet fandt sted. Han anklager samtidig USA og Israel for at støtte terrorisme i Syrien:

»Angebet vil ikke forhindre os i at fortsætte kampen mod terrorisme. Vi er ikke overraskede over at se, at Israel og USA støtter denne terrorisme,« sagde han i et telefonopkald til syrisk stats-tv, ifølge CNN.

Du kan løbende følge med i sagens udvikling på Berlingskes liveblog ved at klikke her. I skrivende stund har en lang række lande støttet op om det amerikanske angreb.