Det sorte USA snapper efter vejret

Titusind­vis af amerikanere var i weekenden på gaderne i Washington, New York og andre storbyer for at protestere mod forskelsbehandling af sorte borgere.

Ray Dickerson demonstrerede lørdag sammen med tusindvis af amerikanere i ­Washington D.C. mod frifindelsen af politibetjente, der har dræbt sorte amerikanere. Det skete med den etårige datter Selina på armen og et papskilt med ordlyden ­»hænderne op, skyd ikke«. Foto: Jim Watson/AFP Fold sammen
Læs mere
Foto: Jim Watson/AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Det var den sorte amerikanske borgerrettighedsforkæmper og baptistpræst Al Sharptons dag. For det var en præstation af de store at få samlet titusinder af mennesker til en demonstration i nationens hovedstad, Washington D.C., lørdag. Den populære prædikant havde kun seks dage til at organisere det hele. Så demonstranterne kom i busser fra sydstaterne, fra mange af nordstaterne og selvfølgelig fra Ferguson i Missouri, hvor den 18-årige Michael Brown i august blev dræbt af en politibetjent. Og selvfølgelig fra New York, hvor den 43-årige »gadehandler« Eric Garner døde som følge af en voldsom anholdelse. De var der alle sammen. Fra kirkelige organisationer i syd og i nord, muslimske interesseorganisationer, sorte borgerretsgrupper for ikke at tale om de magtfulde kvindelige borgerretsbevægelser.

Vreden er stadig stor. For ingen af politifolkene i de to sager vil blive stillet for en rigtig domstol. De er blevet frikendt af en såkaldt storjury. Og det faktum sammen med en uafsluttet sag om drabet på en 12-årig sort dreng har vedligeholdt raseriet og diskussionen om racisme i politiet og hos domstolene.

»Tag ikke fejl. Raseriet stikker dybt, og hadet er stort,« sagde den karismatiske prædikant og debattør Al Sharpton foran tusinder af mennesker i Washington foran den kongres, han opfordrede til at tage folkets protester alvorligt og begynde at lovgive og sikre »retfærdighed i retsssytemet, også over for minoriteter«. Der var næsten en Martin Luther King Jr. »I have a dream«-stemning over demonstrationen, og Al Sharpton forstod historiens nødvendighed, da han på ægte baptistvis stillede de retoriske spørgsmål, som der kun gives indlysende svar på.

Hænderne op!

Det stod på skilte, og det blev råbt, igen og igen: »Hands up« og »I can’t breath.«

»Hænderne op« signalerede det, mange mener, Michael Brown gjorde, lige før han blev skudt i august af en politimand i byen Ferguson – hævede armene i overgivelse. »Jeg kan ikke få vejret,« var det sidste, Eric Garner sagde godt ti gange, inden han døde som følge af en voldsom anholdelse af mindst fem politifolk i Staten Island ved New York. Han kunne på grund af hjerteproblemer og astma ikke få vejret, fordi politifolkene tog kvælertag på ham.Tusinder af mennesker gik igennem gaderne, men det var det pæne protest­segment, der gik i samlet flok.

Lidt uden for demonstrationen gik en række unge mænd med masker. Nogle af dem kom fra Ferguson og mente, at de traditionelle borgerretsbevægelser havde spillet fallit. Da Berlingske nærmede sig nogle af de maskerede unge for at tale med dem, lod de klart forstå, at de gad ikke tale. Og de lokale vagter, der skulle holde ro og orden, fik dem fjernet fra demonstrationen. De fik ikke lov til at komme ind bag afspærringerne.

Det var disse unge mennesker, der tidligere havde forsøgt at overtage mikrofonen fra Al Sharpton for at opfordre til direkte kamp mod myndighederne. Men de blev stoppet i tilløbet. Demonstrationen skulle forløbe uden uro.

»En amerikansk march«

De var der alle sammen. Michael Browns forældre. Familien til Garner. Og til den 12-årige dreng Tamir Rice, der blev skudt og dræbt, da han legede med en attrappistol på en legeplads i Cleveland i Ohio for næsten en måned siden. For ikke at glemme forældrene til den ubevæbnede 17-årige Trayvon Martin, der blev skudt i 2012 af en sikkerhedsvagt. Han blev senere frikendt på et grundlag, som de fleste ikke fattede, nemlig ud fra en særlig lovbestemmelse, som giver én ret til at skyde for at dræbe, hvis man føler sig truet på sin ret til at være der, hvor man er.

Det var en følelsesladet stund, da folk stod i kø for at give Michael Brown Sr. og de øvrige familiemedlemmer et knus, og Sharpton forsøgte hele vejen igennem at understrege, at det her ikke er en kamp mellem sorte og hvide, men en kamp imod racisme.

»Dette er ikke en sort eller en hvid march. Det er en amerikansk march, så alle amerikaneres rettigheder kan blive beskyttet. Jeg bliver inspireret af at se unge mennesker, der holder skilte op med ordlyden »Sorte liv betyder noget«.«

Og netop for at markere, at det her ikke skal være en kamp mellem sorte og hvide, men mod »uretfærdighed« gentog han, at det heller ikke var en kamp mellem gamle og unge, men en fælles kamp. Med tydelig henvisning til de par hundrede unge med masker, der stod i periferien af demonstrationen og ventede på den mindste anledning til at gå løs på politiet. De var indstillede på at handle, hvis de kunne.

To slags retfærdighed

Klogeligt nok holdt politiet sig i baggrunden, selv om ordenshåndhæverne var til stede i hobetal i periferien og klar til at rykke ind.

»Jeg tror bare, at de skal holde sig helt i ro, for ellers eksploderer det hele,« sagde en kvinde bag afspærringerne og fortalte, hvorfor hun var mødt op for at protestere: »USA har to domstole. En for sorte og en for hvide. Jeg tør ikke engang sende min egen søn ud på gaderne, for jeg ved, at han bliver skudt, hvis han krydser gaden på en forkert måde,« sagde den sorte kvinde højt. Og de kvinder, der stod rundt om hende, gav hende ret. »Vi skal altid være klar til at blive kropsvisiteret uden grund,« som en anden sagde.

Og de seneste uger har der været utallige, der har optaget politibrutalitet med deres smartphones rundt om i landet. De bliver gengivet af TV-selskaberne. Så debatten raser i USA om racismen, der ifølge mindretalsorganisationerne er samlet ét eneste sted: Hos politiet og hos domstolene.