Det skete mens du sov: Skud på Vestegnen, kinesisk megalopol og japansk kæmperegning

Titusinder tvinges på flugt i Aleppo | Mand skudt i knæet ved vandpibecafe i Taastrup | Lufthansapiloter genoptager strejken | Japan opjusterer regning for Fukushima | Kina vil skabe kæmpebyområde

Fukushima er blevet ødelagt, efter at en tsunami i 2011 hærgede området og blandt andet forårsagede en atomulykke. Oprydningen bliver også dyr. Nu opjusterer den japanske regering skønnet til 20 billioner yen. Reuters/Toru Hanai Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Assads hær sender 10.000 på flugt fra Østaleppo

ALEPPO: Den syriske regeringshær indtog søndag yderligere to distrikter i det østlige Aleppo, der er kontrolleret af oprørere.

Dermed har hæren generobret i alt seks distrikter i det østlige Aleppo i løbet af weekenden.

Samtidig er tusindvis af civile blevet tvunget på flugt.

- Næsten 10.000 civile er flygtet fra det østlige Aleppo siden lørdag aften. Det er den største udvandring fra den del af byen siden 2012, oplyste overvågningsgruppen Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder søndag aften.

Af de 10.000 civile, der er flygtet, er cirka 6000 flygtet til det kurdiskstyrede distrikt Sheikh Maksoud. De resterende 4000 er ifølge AFP flygtet til områder kontrolleret af regeringsstyrkerne.

/ritzau/AFP

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Annelene Petersen.

Mand ramt af skud i knæet ved vandpibecafé i Taastrup

Søndag aften er der blevet skudt i Taastrup. Endnu er ingen anholdt.

Glostrup. En person er søndag aften blevet ramt af skud i Taastrup på den københavnske vestegn.

Den forurettede opholdt sig kort før klokken 20 ved en vandpibecafé på Dorphs Alle 3, da han blev ramt.

I første omgang troede Københavns Vestegns Politi, at også en anden mand var ramt af skud. Men det viste sig, at han var blevet ramt af glasskår fra en splintret rude.

Endnu er ingen anholdt, siger vagtchef Søren Uhre omkring klokken 20.30.

Umiddelbart har han ikke oplysninger om, hvem de forurettede er - ud over at der er tale om to mænd. Det er ikke klart, hvor slemt de er tilredt.

- Jeg ved, at der er en ambulance på stedet, siger Søren Uhre.

/ritzau/

Fukushima er blevet ødelagt, efter at en tsunami i 2011 hærgede området og blandt andet forårsagede en atomulykke. Oprydningen bliver også dyr. Nu opjusterer den japanske regering skønnet til 20 billioner yen. Reuters/Toru Hanai Fold sammen
Læs mere

Atomkraftulykke koster Japan over 1200 milliarder kroner

Ifølge japansk avis bliver det dobbelt så dyrt som forventet at rydde op efter Fukushima-ulykken i 2011.

Tokyo. Myndighederne i Japan har næsten fordoblet sit skøn for omkostningerne knyttet til ødelæggelsen af et atomkraftværk i Fukushima i 2011. Det skriver avisen Nikkei ifølge Reuters.

Den samlede regning vil ifølge det japanske handelsministerium løbe op i 20 billioner yen. Det svarer til cirka 1240 milliarder kroner. Det enorme beløb dækker over kompensation til mange af de tusindvis af mennesker, som af frygt for udslip af radioaktivitet blev tvangsforflyttet fra området. Desuden omfatter det oprensning i flere kilometers afstand fra værket samt sikring og nedlukning af dette.

I slutningen af 2013 skønnede ministeriet de samlede omkostninger til 11 billioner yen.

Det opjusterede skøn skyldes en forventning om væsentligt højere udbetalinger til ofre, der har sagsøgt energiselskabet Tepco, som stod for driften af værket.

Unavngivne kilder siger til den japanske avis, at en del af de øgede udgifter vil blive lagt oven i japanernes elregninger.

Katastrofen indtraf 11. marts for fem år siden. Det skete, efter at Japan blev ramt af det kraftigste jordskælv, som nogensinde er registreret i landet.

/ritzau/Reuters

Lufthansa-fly side ved side i Franz-Josef-Strauss lufthavnen i München fredag. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHRISTOF STACHE.

Utilfredse Lufthansa-piloter går igen i strejke

Tirsdag og onsdag vil Lufthansas piloter igen nedlægge arbejdet. Onsdag rammer strejken langdistanceruterne.

Frankfurt. Heller ikke i denne uge kan passagerer hos Lufthansa vide sig sikre på, at deres fly rent faktisk kommer i luften.

Flyselskabets piloter genoptager tirsdag deres strejke, oplyser piloternes fagforening. Også onsdag vil piloterne nedlægge arbejdet, varsler fagforeningen.

Piloterne er utilfredse med deres løn og har været det i lang tid. Fra onsdag til lørdag gik de i strejke for 14. gang på godt to et halvt år.

- Der er fortsat ikke et forhandlingsværdigt udspil fra Lufthansa vedrørende kompensation til piloterne. Det betyder, at den industrielle aktion er nødt til at fortsætte, udtaler Jörg Handwerg, bestyrelsesmedlem i VC, de tyske piloters fagforening. Den kræver en gennemsnitlig lønstigning på 3,7 procent om året. Kravet omfatter 5400 piloter og dækker en femårig periode med tilbagevirkende kraft fra 2012.

Arbejdsnedlæggelsen vil tirsdag påvirke Lufthansas kortere ruter, mens den onsdag også vil omfatte langdistanceruterne ifølge VC.

Fra onsdag til lørdag aflyste Tysklands største flyselskab næsten 2800 afgange med tilsammen over 350.000 passagerer ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Strejker blandt piloter og kabinepersonale kostede i 2015 Lufthansa 231 millioner euro eller godt 1,7 milliarder kroner, skriver Reuters.

/ritzau/dpa

En bygningsarbejder holder frokostpause foran en plakat for fremtidens Beijing med blå himmel. Fold sammen
Læs mere
Foto: GREG BAKER.

Ny togplan skal hjælpe kineserne med at skabe megametropol

Kina har vedtaget togprojekt, der skal hjælpe med at binde tre metropolområder sammen i en megaby.

Beijing. Kina har mandag godkendt en ny togplan til en værdi af 247 milliarder yuan, omkring 250 milliarder kroner. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Planen skal forbedre forbindelsen mellem landets hovedstad, Beijing, havnebyen Tianjin og naboprovinsen Hebei, så der skabes et gigantisk metropolområde med mere end 110 millioner indbyggere.

Området bliver til dagligt kaldt Jing-Jin-Ji. Jing for Beijing, Jin for Tianjin og Ji som er det gamle, kinesiske navn for Hebei.

Det nuværende indbyggertal i området er på omkring 110 millioner. Kinas nationale udviklingskommission oplyser i en pressemeddelelse, at togplanen vil indeholde ni forskellige projekter, der sammenlagt vil strække sig over 1100 kilometer.

Projekterne vil stå på i mere end et årti. Den samlede togplan skal således efter planen være færdig i 2030.

Den kinesiske regering har i et par år løbende fremlagt nye planer for, hvordan man binder de tre byer sammen.

Til den tid vil det befolkede område efter planen strække sig over 212.000 kvadratkilometer. Det er mere end den dobbelte størrelse af hele Sydkorea.
/ritzau/