Det sker, når internettet slukkes

Rusland vil teste en såkaldt »dræberknap« eller »kill switch«, der skal kunne afskære landet fra det globale internet. Her er tre eksempler på, hvad der kan ske, når et land mister forbindelsen til internettet - eller dele af det.

Rusland er på vej med det, der beskrives som et jerntæppe på internettet. Eksperter frygter alvorlige konsekvenser for internetfriheden i landet.   Fold sammen
Læs mere
Foto: Dado Ruvic

Rusland vil afskæres fra det globale internet. Lande som Congo og Tonga har tidligere forsøgt sig med lignende manøvrer – eller er blevet afkoblet ufrivilligt. Men disse lande er hverken nær så store eller har en infrastruktur, der kan sammenlignes med Ruslands – hvilket blot understreger vanskelighederne i at forsøge at afkoble sig fra internettet.

Da regeringen kappede internettet i Congo

Både oppositionen og regeringen mente, at de var ved at vinde præsidentvalget i den Demokratiske Republik Congo, da internetforbindelsen blev kappet i begyndelsen af januar i år. Regeringen mente, at fiktive valgresultater blev spredt på internettet, og at alt andet end at gå offline ville føre til kaos.

Internetforbindelsen forblev lukket i tyve dage, og estimater lød, at det kostede op mod 20 millioner kroner per dag. Internetmørket kom samtidig med et ebola-udbrud og den britiske ambassadør i landet advarede om konsekvenserne for hospitaler, universiteter og handel.

Internet-café ejeren Theo foran indgangen til sin tomme forretning i Kinshasa, hovedstaden i den Demokratiske Republik Congo, under internetnedbruddet 7. januar 2019. Nedbruddet blev estimeret til at kunne koste op mod 20 millioner kroner per dag for landet - og varede tyve dage.  Fold sammen
Læs mere
Foto: BAZ RATNER.

Kaos på Tonga

20. januar blev stillehavsøen Tonga pludseligt afskåret fra internettet på grund af et brud på et internetkabel under vandet. Alle internetforbindelser røg sammen med muligheden for at lave internationale telefonopkald og betale med kreditkort.

Det lykkedes det lille kongerige at genskabe en begrænset tjeneste, men det gik langsomt. Tonga kunne ikke sætte tal på de økonomiske konsekvenser, men ifølge præsidenten for handelsafdelingen gik det hårdt ud over både forretninger og familier, fordi ordrer ikke kunne gennemføres og penge ikke kunne overføres fra udlandet.

Efter to uger blev internetkablet repareret. Det er det eneste kabel, der forbinder Tonga til Australien, New Zealand, Fiji og USA. Ifølge lokale myndigheder arbejder de nu på et kabel nummer to – men etableringen af dette kan ligge flere år ude i fremtiden.

Internet-stop under protester

I sommeren 2016 forsøgte afdelinger af militæret af kuppe sig til magten i Tyrkiet. Kort efter kupforsøgets begyndelse oplevede lokale, at de ikke kunne få adgang til flere sociale medier. Ifølge organisationen TurkeyBlocks, der overvåger internetcensur, blev adgangen til Twitter, Facebook og YouTube blokeret.

Også under det arabiske forår forsøgte myndigheder at begrænse adgangen til internettet. I begyndelsen af 2011 lukkede egyptiske myndigheder eksempelvis for adgangen til Facebook og Twitter–- de selvsamme sociale medier, som demonstranterne havde brugt til at mobilisere og organisere sig.

Under militærkupforsøget i Tyrkiet i 2016 oplevede flere, at de ikke kunne få adgang til sociale medier. Fold sammen
Læs mere
Foto: ARIS MESSINIS.