Det skal koste at boykotte Israel

USA-forslag. Amerikansk lovforslag skal presse europæiske firmaer, der boykotter eller blacklister Israel. Danske Bank er på listen af virksomheder, som nævnes af medforfatteren til lovforslaget

Det republikanske kongrasmedlem Peter Roskam vil straffe dem, der boykotter israelske virksomheder. Foto: Gabriella Demczuk Fold sammen
Læs mere
Foto: Gabriella Demczuk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

JERUSALEM: Nogle amerikanske kongresmedlemmer ser europæiske virksomheders boykot eller ekskludering af israelske virksomheder som politisk motiveret økonomisk krigsførelse, der i sidste ende også kan ramme amerikanske firmaer. Og det vil de have sat en stopper for.

Kongresmedlem Peter Roskam har taget initiativ til et lovforslag, der skal skabe modvægt til den internationale boykot-Israel- bevægelse (BDS) ved at presse handels­partnere fra EU til at afvise anti-israelske tiltag som en del af handelsaftalen mellem USA og EU.

»EUs diskriminering af Israel kan ødelægge det i forvejen stærke kommercielle forhold mellem EU og USA. Hvis boykot-kampagnen fortsætter med at vokse, kan amerikanske firmaer med stærke interesser i Israel ende i juridiske kampe. I mange tilfælde styrker disse firmaer USAs økonomi og skaber arbejde for tusinder af amerikanere,« sagde Peter Roskam tidligere på måneden til Wall Street Journal.

Han støtter frihandels-forhandlingerne med EU, men mener ikke, at USA skal se til fra sidenlinjen, mens europæiske virksomheder fører boykotkampagne mod Israel. I en artikel nævner han blandt andet Danske Bank som en af de europæiske virksomheder, der fører denne politik.

Danske Bank: Ingen generel boykot

Set fra Danske Banks side er der netop ikke tale om en boykot af Israel.

»Der er tale om en klar misforståelse. Danske Bank deltager ikke i en generel boykot af Israel eller israelske selskaber. Vi har en forpligtelse til at sikre, at vi investerer vores kunders midler i selskaber, der lever op til internationale etiske standarder. Hvis der er tvivl om dette, undersøger vi via eksterne samarbejdspartnere sagen og går også gerne i dialog med de pågældende selskaber,« siger Robert Mikkelstrup, der er underdirektør i Danske Capital

»På anbefaling fra vores eksterne samarbejdspartner investerer vi i øjeblikket ikke i nogle udvalgte israelske selskaber, da der er stor usikkerhed om de pågældende selskabers aktiviteter relateret til de israelske bosættelser er i overenstemmelse med internationale principper. Men det er et spørgsmål, vi løbende forholder os til,« siger Robert Mikkelstrup.

Tre israelske virksomheder

Danske Bank er blandt de europæiske virksomheder, der har truffetbeslutning om at udelukke israelske virksomheder. Den hollandske pensionsfond PGGM, Nordea Bank og Storbritanniens Handels - og Investerings­selskab har gjort det samme.

Danske Bank har placeret tre israelske virksomheder på en liste over internationale virksomheder med anmærkninger.

Det vil sige, at Danske Bank ekskluderer disse tre israelske virksom­heder fra sin investeringsliste, fordi de israelske firmaer blandt andet driver forretning på den besatte Vestbred.

Det tiltag ligger tæt op ad EUs retnings­linjer, som udelukker samarbejde med israelske firmaer, der driver forretning på den besatte Vestbred. Men Peter Roskam, der håber at få Kongressens opbakning til lovforslaget, opfatter EUs retningslinjer som diskriminerende mod Israel og et standpunkt, der i sidste ende kan true amerikanske handelsinteresser. På nuværende tidspunkt støttes forslaget både blandt demokrater og republikanere.

En række amerikanske organisationer, blandt dem også jødiske, forsøger at mod­arbejde lovforslaget. J-Street, der er i opposition til den pro-israelske interesse­organisation AIPAC, frygter, at lovforslaget vil hvidvaske Israels besættelse af Vest­bredden.

»I vores optik er lovforslaget ikke et anti-boykot tiltag. Det er et tiltag, der støtter bosættelserne,« siger Dylan Williams fra J-Street. Organisationen kritiserer Peter Roskams lovforslag for at omtale Vest­bredden som israelsk kontrollerede områder og ikke som besatte områder.

Denne artikel er oprindeligt bragt uden kildehenvisning til Wall Street Journal. Den er siden blevet opdateret.