Det skal højtstående ministre drøfte ved terrormøde

Indenrigs- og justitsministre fra USA og flere europæiske lande er søndag taget til møde i Paris om kampen mod terror. Det handler ligeså meget om at vise støtte til Frankrig efter de seneste dages terror, fortæller Berlingskes udsendte.

Foto: MATTHIEU ALEXANDRE. Frankrigs indenrigsminister Bernard Cazeneuve (til højre) hilser på USAs justitsminister, Eric Holder, før søndagens møde.
Læs mere
Fold sammen

Søndag formiddag sidder højtstående ministre fra USA og flere europæiske lande bænket i Paris for at diskutere, hvordan de kan stå sammen i kampen mod den terror, der truer verden - og som har ramt den franske hovedstad i den forgangne uge.

Det er den franske indenrigsminister, Bernard Cazeneuve, der har inviteret sine kolleger, og fra Danmark deltager justitsminister Mette Frederiksen (S).

Berlingskes udsendte i Paris, Jakob Ussing, tvivler på, at der kommer noget helt konkret ud af mødet, men det er vigtigt for de øvrige ministre at vise deres opbakning til Frankrig, fortæller han.

»Vi regner ikke med epokegørende nyt. Det, der er på dagsordenen i dag, er, hvordan man i Europa og i resten af verden bedre kan bekæmpe terror efter de forfærdelige hændelser, der har været i Paris i de seneste dage. Vi regner med, at ministrene efter mødet vil sige, at vi bliver nødt til at gøre noget mere omkring vores antiterrorindsats og intensivere kampen mod terrorisme,« siger Jakob Ussing, der er til stede ved det franske indenrigsministerium, hvor mødet finder sted.

17 personer har siden onsdag mistet livet i terrorhandlingerne i Frankrig, der begyndte med attentatet mod satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris, hvor 12 personer blev dræbt.

Søndag eftermiddag er der arrangeret en stor sympatimarch i de franske gader, hvor én million mennesker - heriblandt 45 stats- og regeringschefer - vil deltage.

»Der er utrolig meget symbolik i, at stats- og regeringscheferne kommer og går med i den her march. Og der er ligeså stor symbolik i, at justits- og indenrigsministrene kommer til Paris for at diskutere, hvad man kan gøre i kampen mod terror sammen med den franske indenrigsminister. Så det handler om at vise opbakning til Frankrig og vise, at man står sammen i den her svære stund,« siger Jakob Ussing.

På terrormødet vil de europæiske og amerikanske ministre diskutere den store antiterrorpakke fra EU-Kommissionen, der blandt andet indeholder et forslag om et flyregister, der registrerer alle rejsendes navne og rejsedata. Europa-Parlamentet har blokeret for registeret, der er en central del af pakken, fordi det ifølge parlamentarikerne er en for vidtgående indgriben i almindelige borgeres retssikkerhed.

»Men fra regeringernes side siger man, at registeret er nødvendigt, hvis man skal forhindre terror som den, vi har set i Paris i de seneste par dage. Så ministrene skal i dag snakke om, hvordan de kan komme videre med antiterrorpakken, efter Europa-Parlamentet har blokeret for den,« siger Jakob Ussing og fortæller, at EU-Kommissionen i løbet af februar ventes at komme med 20 nye forslag til, hvordan pakken kan forbedres.

»Og så håber man, at man kan få Europa-Parlamentet med på, at det her altså er nødvendigt, hvis man skal bekæmpe terrorisme både i Europa og i hele verden. Kampen er jo blevet voldsomt aktualiseret af begivenhederne i Frankrig,« lyder det fra Berlingskes udsendte.

På mødet deltager indenrigs- og justitsministre fra USA, Tyskland, Østrig, Belgien, Canada, Danmark, Spanien, Italien, Letland, Holland, Polen, Storbritannien og Sverige. Desuden deltager flere repræsentanter fra EU - heriblandt unionens antiterrorkoordinator.