Det Palæstinensiske Selvstyre og Hamas på vej mod skilsmisse

Krigen i Gaza har genoplivet magtkampen mellem Selvstyret i Ramallah og Hamas. Den tre måneder gamle enhedsregering hænger i laser og overskygges af gensidige trusler.

Fatah-leder og selvstyre-præsident Mahmoud Abbas (tv) og Hamas’ politiske leder, Khaled Mashaal, giver hinanden hånden i Doha, hvor de to palæstinensiske organisationer i maj underskrev en samarbejds­aftale. Men ægteskabet synes kærligheds- og udsigtsløst. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

JERUSALEM: En løgner og en gammel nar. Sådan kaldte Hamas’ politbureau-chef, Khaled Mashaal, og den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, hinanden på et møde i Qatar 21. august, ifølge lokale palæstinensiske medier.

Mødet fandt sted, fem dage før den nuværende våbenhvile blev erklæret. Et tidspunkt, hvor de palæstinensiske grupper havde travlt med at diskutere det egyptiske våbenhvileforslag. Trods den fælles front mod Israel udadtil var den palæstinensiske enhed allerede på det tidspunkt et mellemøstligt drama bag kulisserne.

Mahmoud Abbas overfusede Khaled Mashaal med beskyldninger om det, Selvstyret i Ramallah kalder Hamas’ forsøg på at gennemføre et kup på Vestbredden. Mahmoud Abbas tolker Hamas’ gentagne opfordringer til intifada på Vestbredden i løbet af krigen i Gaza som et direkte forsøg på at skabe en situation, hvor Israel skrider ind og vælter Selvstyret, hvorefter Hamas tager magten med folkelig opbakning. Abbas anklagede også Mashaal for kidnapningen af de tre israelske teenagere, blot ti dage efter den palæstinensiske samlingsregering var bragt på plads.

Mashaal afviste alle beskyldninger og spurgte Abbas, om han stoler mere på den israelske efterretningstjeneste end sine brødre og regeringsfæller fra Hamas. En anden måde at sige, hvad Hamas i virkeligheden mener, nemlig at Mahmoud Abbas i bevægelsens øjne, ikke er andet end en forlænget arm af den israelske besættelse.

Trusler fra begge sider

Siden samtalen har Hamas og Selvstyret gjort skænderiet mere offentligt.

Hamas truer med at genoptage kampene mod Israel, medmindre Hamas får sine krav om pengeoverførsler opfyldt. Ifølge israelske sikkerhedskilder opererer Hamas med muligheden for en ny optrapning af volden om 14 dage, hvor det jødiske nytår, Rosh ha’shana, skal fejres. Andre mener, at det er Hamas’ måde at lægge pres på Selvstyret og Israel, inden de mulige forhandlinger om en mere permanent løsning i Gaza finder sted.

Mahmoud Abbas siger, at enhedsregeringen vil blive pillet fra hinanden, medmindre Selvstyret får medbestemmelse i Gaza. I mellemtiden er Selvstyret i Ramallah begyndt at arrestere Hamas-tilhængere forskellige steder på Vestbredden. Selv nogle af de palæstinensere, der udtrykte sympati for Hamas under krigen, er blevet arresteret. Næste skridt forventes at være, at Selvstyret arresteret Hamas’ ledere på Vestbredden, på samme måde som Israel tidligere har gjort.

Vand på Netanyahus mølle

Enhedsregeringen fra 2. juni fremstår nu som det midlertidige og kærlighedsløse ægteskab, mange mente, at den var fra starten. En nødløsning for Hamas, der var tvunget i knæ og et taktisk skridt for Mahmoud Abbas, der ønskede at fremstille Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, som nej-sigeren, fordi man vidste i Ramallah, at Netanyahu aldrig vil forhandle med en palæstinensisk samlingsregering. Det lykkedes i begyndelsen.

Men med skilsmisserygterne fra Selvstyrets regering er det Netanyahu, der har grund til at smile. Næsten alle har glemt, at han ikke ville forhandle med samlingsregeringen, og Israels ønske om at splitte palæstinenserne i to lejre er nu så godt som realiseret igen.

Krigen i Gaza har skabt en mere akut situation for palæstinenserne. Forhandlingerne med Israel og nye bosættelser er stadig vigtige. I øjeblikket overgås de emner bare af den interne palæstinensiske magtkamp, der grundlæggende handler om, hvem der skal sætte tonen de kommende år.

På den ene side håber Hamas, at den brede støtte fra den palæstinensiske befolkning er kommet for at blive, og at den i sidste ende vil tvinge den svage Abbas af posten på den ene eller anden måde.

Modsat forsøger Mahmoud Abbas at placere sig tæt op ad Egyptens præsident, Abdel Fattah al-Sisi, i håb om at han vil bidrage til at holde Hamas – Broderskabets søsterorganisation på Vestbredden og i Gaza – nede og på sikker afstand fra magten i Ramallah.