Det olympiske besvær

Beijing er pyntet op og klar til OL. Men de skyhøje priser og den strenge sikkerhed lægger en dæmper på det, der skulle have været en folkefest for kineserne.

Kinesere spiller brætspil og går til frisør i Beijing. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gamle Cao sidder på en taburet. Den vipper faretruende, da hun klapper begge hænder ned på lårene:

»Selvfølgelig er vi glade. Vi har ventet i så mange år, og endelig kommer De Olympiske Lege,« siger den 75-årige Cao og smiler, så man kan se de tre huller i rækken af fortænder.­

Hun sidder på et gadehjørne i Dongcheng-distriktet i Beijing. Det er et af byens ældste områder, og der er fyldt med hutongs, de smalle gader med de små huse. Mange af dem er flere hund­rede år gamle. Alle murene er nymalede i den rigtige grå farve, og flere steder er der lagt ny asfalt på vejene. Ligesom i resten af byen er der her gjort klar til OL.

Cao sidder foran skomageren sammen med to af sine venner. De er frivillige og skal hjælpe de kinesiske og udenlandske turister under OL.

»Vi arbejder skulder ved skulder for at forbedre kommunikationen med vore udenlandske venner,« siger Cao. På kinesisk. Hun taler ikke selv engelsk. Mange af de andre frivillige har dog fået mere eller mindre gode kurser i de vigtigste engelske fraser.

I alt er der en million frivillige som Cao, der skal hjælpe til at holde ro og orden under legene. Man kan kende dem på deres røde stofarmbånd, der viser, at de er »sikkerhedsfrivillige«. Det er uklart, hvad de egentlig skal lave. For de har ikke meget med sikkerheden at gøre. De er ikke professionelle sikkerhedsfolk. De fleste af dem er pensionister eller andet og kommer fra lokalområderne, men de skal officielt hjælpe til at holde ro og orden under OL.

Derudover er der 400.000 frivillige, der alle går rundt i hvide polo-shirts. De skal hjælpe med at servicere de olympiske turister. Svare på spørgsmål. Vise vej.

I løbet af en uge er de dukket op over alt. De røde armbånd og de hvide polo-shirts sidder langs vejene og på gade­hjørner over hele Beijing, der er pyntet op. Med blomster og træer. Med kinesiske flag, der i de seneste par dage er begyndt at hænge foran butikker og bygninger og eller på bilerne. Små vimpler som er klistrede på taget, kølerhjelmen eller bagsmækken. På motorvejsbroer, bygninger, mure og stakitter hænger der røde bannere, hvor der for eksempel står »OL – hele verdens drøm«, »Et sikkert OL er alles ansvar« eller »Et sikkert OL er vores alles højeste ønske«.

Men de sikre olympiske lege ved at tage pusten fra mange kinesere. Central­regeringen har netop de seneste måneder gjort det til en topprioritet, at legene skal være sikre. For eksempel er der lagt tre ringe rundt om Beijing, hvor alle, der skal ind eller ud af byen, skal have undersøgt deres papirer og have tjekket deres bagage.

Rejsebureauer aflyser
Flere rejsebureauer melder nu, at de helt aflyser rejser og grupperejser til Beijing.

»Det er blevet for besværligt. For eksempel kan vi ikke længere købe togbilletter for folk, fordi de nu skal møde personligt op på stationerne­ og vise deres ID for at få dem,« siger man hos Hang­zhou China Travel Service.

Andre rejsebureauer har fået at vide, at de slet ikke må sende tur-grupper til Beijing:

»Lige nu er det ulovligt, men jeg ved ikke, hvad der kommer til at ske senere,« fortæller man hos Chongqing China International Travel Service.

I forvejen har de strengere visa-regler skåret kraftigt ned i antallet af udenlandske turister. I begyndelsen regnede Beijings turistbureau med, at der ville komme 400.000-500.000 udenlandske turister til byen. Nu taler man om helt ned til 200.000.

Den høje sikkerhed har også fået mange til at opgive at rejse ud af Beijing under OL: »De er simpelthen bekymrede for, at de ikke kan få lov til at komme ind igen,« siger man hos Kanghui Travel Agency i Beijing, der helt har opgivet at sælge rejser under De Olympiske Lege.

Samtidig bliver de kinesiske turister også skræmt væk af de høje priser: »Vi har meget få, der vil til Beijing. Det er alt for dyrt. En tur på tre dage vil koste cirka 4.200 kroner. Derudover skal man så købe billetterne,« siger Shanghai China Travel Co.

Derfor er flere af hotellerne her i byen begyndt at give kraftige rabatter. De troede, at de skulle have tjent store penge under OL. Men mange af dem melder nu om belægningsprocenter helt nede omkring 50 procent. Hvor de normalt ville ligge mellem 70-90 procent.