»Det nye Tyrkiet«: Takket være Erdogans opråb reddede vi vores land

Flagrende røde flag, religiøse slogans og aggressive mænd præger den tyrkiske hovedstad, Ankara.

Grupper af især mænd har udsmykket kroppen med det rødhvide flag og pandebånd med samme motiv. De går i grupper mod området Sihhiye, som er et typisk mødepunkt for demonstrationer i Ankara uanset formål. Fold sammen
Læs mere
Foto: ADEM ALTAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

ANKARA: Hvis ikke man havde set nyhederne, inden man gik i seng natten til lørdag, ville man aldrig tro, at der lige havde været forsøg på militærkup i Tyrkiet. Og det var der mange tyrkere, der ikke vidste, før de stod op til det, der ifølge præsident Recep Tayyip Erdogan er det »nye Tyrkiet«.

I landets hovedstad, Ankara, mærker man tydeligt, at trafikken er tættere, end den plejer at være, og på Genclik-gaden ses flere smadrede og maste biler påkørt af militærtanks.

Adskillige biler og bygninger flager med det tyrkiske flag. Grupper af især mænd har også udsmykket kroppen med det rødhvide flag og pandebånd med samme motiv. De går i grupper mod området Sihhiye, som er et typisk mødepunkt for demonstrationer i Ankara uanset formål.

Men denne gang ligner Sihhiye ikke sig selv. Smadrede fortove og ituslåede glas. En forladt militærtank er omringet af de rødhvidklædte mænd, der råber »Ya Allah Bismillah, Allahu Akbar«. De ser glade, men ikke behagelige ud.

Hvor det normalt ville tage ti minutter at køre fra ministerierne til Ankara Numune Hospitalet, tog det Berlingskes udsendte 40 minutter på grund af afspærringer adskillige steder.

Flere medier skriver, at skyderierne fortsatte lørdag ved militærets hovedbygning og Indenrigsministeriet. Ifølge myndighederne er der 265 døde, heraf 104 kupmagere, og 1.440 sårede efter militærets kupforsøg.

Optakt til flere opstød

Statsminister Binali Yildirim kaldte dagen for en »demokratifest« på et pressemøde lørdag morgen.

»Vores noble tyrkiske folk har udført en demokrativagt mod den parallelle terrorbande,« sagde Yildirim og gentog, at det er Gülen-bevægelsen, der står bag kupforsøget. Han opfordrede også befolkningen til at fortsætte modstanden.

Yildirim refererer til de civile fremstød mod de formodede kupmagere natten til lørdag. Tusinder, især mænd, var på gaden, efter at præsident Erdogan opfordrede sit folk til at gøre modstand. Erdogans opråb til folket kom via en halvdårlig FaceTime-forbindelse til CNN Türk.

Ironisk nok mens resten af landet ikke havde adgang til sociale medier, telefoni og internet.

»Til helvede med Erdogan! Han kalder borgerne ud til kamp, skal vi kæmpe med vores bare næver? Så giv os dog våben. Jeg tilgiver hverken de andre politikere eller Erdogan, jeg stemmer ikke på nogen som helst mere, til helvede med dem alle,« siger en 63-årig kvinde, der ønsker at være anonym.

Hun har ventet foran Ankara Numune Hospital siden i går og har fire bekendte, der er indlagt med skader. En af dem har mistet arme og ben, fortæller hun med fugtige øjne.

Orhan Celik, derimod, er enig i statsminister Yildirims udlægning. »Vi civile reddede vores land fra parallelle kupmagere takket være præsident Erdogans opråb.« Og han og hans venner er parate til at kæmpe videre, siger han.