Det mener Trump og Clinton om fem vigtige emner

I en usædvanlig beskidt valgkamp med FBI-efterforskning og pussy galore er politikken gået tabt. Men der er faktisk stor politisk forskel på de to kandidater - og her er forskellene.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: JAY LAPRETE, BRENDAN SMIALOWSKI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Immigration

Donald Trump

Donald Trump er anti-immigration. Han vil bygge en mur mellem USA og Mexico, og Mexico skal betale den. Han vil begynde en deportation af de 11 mio. ulovlige immigranter, som befinder sig i USA, og han vil forbyde muslimer indvandring i USA. Han mener, at halvdelen af de ulovlige immigranter er kriminelle, og at muslimerne er en terror-risiko. Han vil ikke tage imod syriske flygtning, for »vi ved ikke hvem, de er. De kan være trojanske heste,« siger han.

Hillary Clinton

Hillary Clinton er pro-immigration. Hun mener, at indvandring gør USA til et stærkere samfund. Hun vil gennemføre en legalisering af de 11 mio. ulovlige immigranter i USA, hun vil øjeblikkeligt legalisere de ulovlige immigranters børn, som er født i USA, og hun vil have stoppet deportationer af immiganter. Hun er stærkt imod Trumps ide om at forbyde muslimsk indvandring. "Det er uamerikansk," siger hun.

Frihandel

Donald Trump

Donald Trump er frihandels-skeptiker. Han kalder den nordamerikanske frihandelsaftale NAFTA for »en katastrofe,« og han vil lægge en skat på op til 35 pct. på amerikanske virksomheder, som flytter arbejdspladser til Mexico. Han vil sende Kina en »sidste advarsel« om pris-dumping, valuta-manipulation og markedsadgang, og hvis ikke Kina retter sig ind efter det, vil han lægge en »massiv straftold« på kinesiske varer. Han er imod den verserende stillehavs-frihandelsaftale, TPP, og vil rive aftalen i stykker, og han er også imod en frihandelsaftale med Europa.

Hillary Clinton

Hillary Clinton er en frihandels-tilhænger, i det mindste i princippet, men »vi skal lære at være hårdere i vores forhandlinger med handelspartnere,« siger hun.. Hendes mand forhandlede NAFTA igennem, men hun var dengang imod den, fordi den ikke var fordelagtig nok for USA - og hun vil genforhandle dele af aftalen. Hun var oprindeligt for TPP, men har ændret holdning og er nu imod aftalen, og som senator stemte hun i 2005 imod den centralamerikanske frihandelsaftale CEFTA: Hun vil fortsætte forhandlinger om en amerikansk-europæisk aftale, men ikke give ved dørene.

Sikkerhedspolitik

Donald Trump

Donald Trump vil have omkalfatret den amerikanske sikkerhedspolitik. Han vil opsøge en alliance med Rusland om fællesinteresser, bl.a. i Mellemøsten, mod terrorisme og kinesisk eksport, og han har omvendt været kritisk over for traditionelle allierede i Europa og Asien. Han har beskyldt dem for ikke at betale nok for amerikansk militær beskyttelse og sagt, at han ikke vil komme allierede til hjælp efter et russisk overgreb, hvis de allierede ikke betaler deres del. Han støtter Brexit og opløsningen af EU og kalder Bruxelles for »et hul til helvede,« og han vil militært og økonomisk konfrontere Kina. Han har sagt, at han vil »bombe røven ud af Islamisk Stat,« og at »30.000 amerikanske soldater kan nedkæmpe dem på ingen tid.«

Hillary Clinton

Hillary Clinton står for en mere traditionel amerikansk udenrigspolitik, men med en høgeprofil, som minder om den første præsident Bush. Hun kalder Putin for »en bølle« og »en KGB-mand uden sjæl.« Hun vil styrke NATO og optrappe sanktioner mod Rusland, og hun vil samarbejde med Kina på områder, hvor de to lande har fællesinteresser, bl.a. klima. Hun er kritisk over for, at europæerne ikke gør nok for at stoppe bl.a. indvandringen af islamistiske terrorister. Hun vil konfrontere Rusland og Syrien om overgrebene i Aleppo og gennemføre no-fly-zones i Syrien.

Sygesikring og Obamacare

Donald Trump

Donald Trump er en arg modstander af Obamacare, den universelle sygesikring, som præsident Obama gennemførte i 2011. Trump har sagt, at han vil indkalde Kongressen til et nødmøde på sin første embedsdag og afskaffe Obamacare. I stedet vil han gennemføre, hvad han kalder en »markedsvenlig sygesikring,« hvor den fri konkurrence over statsgrænser mellem forsikringsselskaber og mellem amerikanske og internationale medicinalproduceter skal tvinge priserne ned. Præsident Bush sikrede medicinalindustrien minimumspriser for medicin, og Trump vil afskaffe dem. Hans hårde immigrationspolitik vil også føre til lavere sundhedsudgifter, fordi immigranterne ikke vil lægge de amerikanske skatteydere til byrde, siger han.

Hillary Clinton

Hillary Clinton går ind for en reform af Obamacare og vil have en sygesikring i en mere canadisk og europæisk retning. Obamacare døjer med store prisstigninger, fordi de private sygesikringer ikke konkurrerer hårdt nok på priserne, og derfor vil hun gennemføre en »offentlig mulighed,« siger hun. Det vil sige, at det offentlige skal tilbyde en forsikring til kostpris. Desuden vil hun give amerikanerne mulighed for at komme under Medicare - offentlig sygesikring for ældre - når de fylder 55 år. Den nuværende adgangsalder er 65 år.

Økonomi

Donald Trump

Donald Trump vil gennemføre, hvad han kalder den største skattelettelse i amerikansk historie for at vende den »dødsspiral,« som amerikansk økonomi efter hans mening befinder sig i. Hans skattelettelser vil være på 6 billioner - med b - dollar om året, og skatten for de rigeste skal sættes ned fra knap 40 pct. til 33 pct. Han vil også afskaffe andre skatter, som rammer især de rigeste, bl.a. arveafgiften. Han vil straffe virksomheder, som udflager jobs, med straftold, og han vil iværksætte et stort offentligt investeringsprojekt, som udelukkende skal gå til militæret og til infrastruktur.

Hillary Clinton

Hillary Clinton vil sætte et stort offentligt investerinsgprogram i gang, bl.a. 275 mia. dollar til amerikansk infrastruktur, og hun vil betale for programmet gennem skatteeffektivisering for de rigeste. Hvis en familie tjener over to mio. dollar, skal den ikke kunne fradrage og fifle sig ud af skat, men betale en »effektiv skat« på 30 pct., og indkomst over fem mio. dollar skal pålægges en ekstraskat på fire pct.