Det matematiske problem i Irak

For de fleste amerikanere er 20.000 yderligere soldater til Irak en ordentlig mundfuld. Men for militæret er det alt for lidt - og alt for sent.

Problemet er ikke kun politik. Problemet er også matematik.

Lad os for et øjeblik forestille os, at præsident Bush kommer uskadt igennem med sin nye strategi for Irak - at reaktionen mod hans tale ikke er så dramatisk og negativ, at han er nødt til at genoverveje den, og at Kongressen ikke får held med at obstruere eskaleringen.

I givet fald vil præsidenten sende op mod 20.000 flere amerikanske soldater til Irak, og militæret skal nu stoppe borgerkrigen og hjælpe irakerne med at overtage kontrollen.

Men blandt den militære top og førende militære analytikere er der stærk tvivl om strategien. Kilder i Pentagon siger til Washington Post, at medlemmer af den amerikanske forsvarsledelse er inderligt imod eskaleringen, ikke mindst fordi de mener, at selv om 20.000 yderligere soldater kan lyde som en mundfuld, så er det som den berømte skrædder i Helvede.BUSHS STRATEGI GÅR ud på at »rydde op, fastholde og opbygge« områder, og hvis det skal lykkes, skal der mindst bruges 20 kamptropper pr. 1.000 indbyggere i et område, skrev general David Petraeus - den general, som snart overtager kommandoen i Irak - således i militærets felmanual sidste år. Petraeus er en af de klogeste og mest ambitiøse officerer i den amerikanske hær, og få betvivler hans tal, og i webmagasinet Slate sætter militæranalytikeren Fred Kaplan tallene ind i perspektiv. Planen er at »rydde op, fastholde og opbygge« Bagdad, og Bagdad har omkring seks millioner indbyggere.

»Det vil kræve 120.000 kamptropper i Bagdad. I øjeblikket har USA 70.000 kamptropper i hele Irak - andre 60.000 soldater sørger for forsyninger og andre opgaver - og selv med yderligere 20.000 soldater, vil vi have en styrke, der er et godt stykke under det krævede minimum. Og det er med a-l-l-e amerikanske soldater flyttet til Bagdad.«

Det er - hvis man spørger Fred Kaplan - »mission impossible«.

For det første kan man ikke flytte samtlige amerikanske kampsoldater til Bagdad, det vil medføre gabende huller andre steder, og hvis man alligevel gør det, »hvad vil så forhindre oprørerne i blot at flygte ud ad Bagdad og foretage ødelæggelser andre steder,« spørger han.

Det var præcis, hvad der skete, da de amerikanske styrker slog hårdt ned på Fallujah. Oprørerne fortsatte blot oprøret i Bagdad.

Kaplans konklusion?

At der er tale om en alt for begrænset eskalering, at »den nøgne matematik indikerer, at Bush må sende mange flere soldater end de 20.000«, hvis missionen skal lykkes, men USAs militær har ikke flere soldater at sende. De neokonservative tænkere, som har støbt kuglerne til præsidentens plan, er tilsyneladende godt klar over problemet. Hovedmanden, Frederick Kagan, foreslår således, at militæret hvert år i de kommende to år skal rekruttere yderligere 30.000 kampsoldater. DET ER DEN SLAGS taltrylleri, som gør medlemmerne af forsvarsledelsen stakåndede. Militæret har kun kapacitet til at tage yderligere 7.000 kamptropper ind om året, og det vil tage mindst et par år at øge den kapacitet, siger de, og ifølge Washington Post er mange af dem trætte af politiseringen af operationen. Præsident Bush har også møjsommeligt ind til nu undgået at underkende forsvarsledelsen. Han har ladet generalerne gøre, hvad generalerne skulle gøre, men nu underkender han dem, og »det er første gang siden foråret 2003«, skriver Post.

Dengang sagde hærchefen, general Eric Shinseki, at politikerne var alt for optimistiske i deres planlægning. Man kunne ikke foretage en discount-besættelse af Irak - der skal »flere hundredetusinde soldater« til, sagde han i et vidneudsagn foran Kongressen.

Forsvarsminister Donald Rumsfeld lod dengang forstå, at Shinsekis tal var helt hen i skoven, men senere har den nuværende chef for Centralkommandoen, John Abizaid, sagt, at Shinseki havde ret og de civile chefer uret. Der skulle fra dag ét have været det dobbelte eller flerdobbelte antal soldater til Irak.

Og den fejl råder 20.000 flere soldater ikke bod på. www.fas.org/irp/doddir/army/fm3-24.pdf

Læs militærets feltmanual for bekæmpelse af oprørerne i Irak