Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
NORDKOREA: Det ser alligevel ud til, at familier, der blev skilt efter Koreakrigen 1950-1953, kan blive genforenet kortvarigt.
Fredag aftalte ærkefjenderne Nordkorea og Sydkorea at afholde genforeningen som planlagt, selv om det kommunistiske nord har truet med at aflyse begivenheden på grund af en amerikansk-sydkoreansk militærøvelse.
Det bekræfter en sydkoreansk chefdelegeret efter et sjældent møde på regeringsniveau mellem de to lande, oplyser nyhedsbureauet AFP.
Det er blot få dage siden, at den nordkoreanske militærledelse, Den Nationale Forsvarskommission, annoncerede på nordkoreansk TV, at »dialog og aggressive krigsøvelser ikke kan gå hånd i hånd«.
Genforeningen, der involverer et ukendt antal familier, skal efter planen afholdes mellem 20. og 25. februar på det nordkoreanske feriested Kumgang.
Historien viser dog, at begivenheden stadig kan nå at blive aflyst. En planlagt genforening blev i september sidste år aflyst i 11. time af Nordkorea på grund af »fjendtlighed« fra naboen. En begrundelse, der aldrig er blevet uddybet.
Genforeningsprogrammet begyndte for alvor i 2000 efter et historisk møde mellem de to lande, og siden er 17.000 koreanere fra syd og nord blevet kortvarigt genforenet med deres familiemedlemmer på den anden side af den stærkt bevogtede grænse.
Den sidste genforening fandt sted i slutningen af 2010, kort før programmet blev suspenderet på grund af Nordkoreas beskydning af den sydkoreanske grænseø Yeonpyeong.
Omkring 72.000 sydkoreanere – hvoraf næsten halvdelen af dem over 80 år – står på venteliste til at blive blandt de par hundrede deltagere, der hver gang bliver udvalgt.
Nordkorea og Sydkorea har aldrig indgået en officiel fredsaftale, da krigen endte med en våbenhvile snarere end med en fredstraktat.