Det lakker mod enden for Los Angeles' e-smøger

Snart er det sandsynligvis ikke længere lovligt for indbyggerne i den amerikanske by Los Angeles at ryge e-cigaretter i det offentlige rum. Også herhjemme er e-cigaretterne genstand for stor debat.

En e-cigaretentusiast nyder dampen på baren The Vapor Spot i Los Angeles. Han skal nyde den mens tid er. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARIO ANZUONI

USA: Samtlige 14 byrådspolitikere, der tirsdag skulle stemme for et forslag om at forbyde e-cigaretter i den amerikanske storby Los Angeles, stemte ja. Dermed bliver de batteridrevne cigaretter omfattet af den gældende rygelov i byen - hvis borgmesteren vel at mærke godkender det - og dermed vil det være slut med at ryge e-cigaretter på for eksempel arbejdspladser, i parker, på barer eller natklubber. Det skriver AFP.

E-cigaretterne fungerer for mange som et redskab til at stoppe med at ryge, men risikerer altså at blive forbudt i Los Angeles ligesom i New York, fordi eksperter ikke mener, der er nok viden om de kemikalier, der findes i dampcigaretterne. E-cigaretter fungerer ved, at et batteridrevent varmelegeme varmer en væske op, som bliver til damp, der ligner røg. Eksperter opponerer blandt andet mod, at man endnu ikke ved, hvilken effekt dampen har på de, der inhalerer den.

»Selvom e-cigaretterne er mindre skadelige end almindelige cigaretter, så er der sundhedsskadelige risici ved nogle af dem. At de er mindre farlige, betyder ikke nødvendigvis, at de er ufarlige,« siger byens offentlige sundhedsdirektør, Jonathan Fielding, til AFP.

Med beslutningen følger Los Angeles efter New York, der i december indlemmede e-cigaretterne i deres rygelov.

Også i Danmark er der stor diskussion om e-cigaretternes virkning på omgivelserne. De er så relativt nye herhjemme, at der endnu ikke er nogle love, der forbyder dem direkte. Dog har flere offentlige virksomheder som DSB og Movia forbudt brugen af e-cigaretter i tog og busser.

Danmarks Lungeforening er en af de organisationer, der mener, at der skal være mere kontrol med cigaretterne. De er blandt andet bekymret for, at brugen af cigaretterne kan normalisere rygning.

»Der er ingen kontrol med e-cigaretten, og i nogle produkter er der fundet meget skadelige stoffer. En af de store udfordringer, som vi i Danmarks Lungeforening ser, er, at brugen af e-cigaretten igen normaliserer rygning, hvilket påvirker den sociale norm. Vi frygter, at det dermed vil inspirere børn til at gå fra at ryge e-cigaretter til at ryge rigtige cigaretter,« skriver direktør for Danmarks Lungeforening, Anne Brandt, på organisationens hjemmeside.

Sundhedsstyrelsen sagde i januar, at de vil sætte en stopper for salg af ulovlig nikotinvæske i Danmark. De har blandt andet meldt 25 forhandlere af ulovlige væsker til politiet.

Det anslås at omkring 200.000 danskere ryger e-cigaretter.