Det kan blive det første land, som kommer ud af coronaepidemien – der er bare ét alvorligt problem

Mens den første dansker søndag blev vaccineret for coronavirus, har Israel – et land med en befolkning på ni millioner – allerede vaccineret knap 400.000. Om alt går vel, kan det blive det første land, som opnår flokimmunitet, havde det ikke været for ét alvorligt problem.

Israel har allerede vaccineret 400.000 med Pfizer-BioNTechs covid-19-vaccine og forventer, at knap en fjerdedel af befolkningen har fået et stik, inden januar er omme.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Jack Guez/AFP/Ritzau Scanpix

Da Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, for nylig talte til befolkningen, havde han to budskaber.

Det ene er stærkt upopulært. Det andet er det nok mest (over)modige præsenteret af en verdensleder.

Det upopulære budskab lød, at Israel fra denne uge igen igen lukker ned, for tredje gang siden covid-19 i foråret gjorde sit indtog på verdensplan.

Det modige lød, at Israel vil blive det første land i verden til at opnå flokimmunitet og dermed overvinde virussen.

»Jeg vil sige jer, at kombinationen af den fantastiske vaccinationskampagne på den ene side og en kort, hurtig nedlukning på den anden, vil få os igennem denne pandemi,« sagde Netanyahu ifølge Times of Israel.

»Og vi bliver højst sandsynligt det første land, som kommer igennem, i løbet af få uger,« tilføjede han.

Ingen andre verdensledere er kommet med samme (over)modige vurderinger, og mange har advaret om, at pandemien kan tage mange måneder endnu at overvinde.

Den store optimisme skyldes Israels globale forspring i vaccinationsprogrammet.

Mens Danmark og resten af Europa i løbet af de seneste dage har taget hul på de første vaccinationer, har Israel til og med søndag allerede vaccineret knap 400.000 borgere. Alene søndag blev der vaccineret 100.000, og ifølge sundhedsministeriet vil lige så mange blive vaccineret dagligt de kommende uger.

Israel har en befolkning på ni millioner indbyggere, altså ikke engang dobbelt så mange som Danmark. Det betyder, at 4,37 procent af borgerne allerede er blevet vaccineret – det højeste på verdensplan.

Ifølge landets sundhedsminister vil vaccinationer være tilgængelige for alle aldersgrupper i befolkningen inden for den næste måned.

En ny nedlukning

Alligevel frygter en række sundhedsleverandører ifølge den israelske avis Haaretz, at der måske ikke er vacciner nok.

Der er nemlig ingen, som ved, nøjagtig hvor mange der er blevet leveret til Israel – et tal, som sundhedsministeriet angiveligt holder hemmeligt efter producenten Pfizers ønske. Tidligere har Israel meddelt, at de har indkøbt otte millioner doser, der altså dækker fire millioner borgere, da alle skal have to stik.

Israel har også indkøbt vacciner fra Moderna, og Netanyahu har meddelt, at forventningen er, at mindst to millioner israelere, altså næsten 25 procent af befolkningen, er blevet vaccineret, inden januar er omme.

Men på trods af den hurtige udrulning af vaccinationsprogrammet indfører regeringen altså en tredje nedlukning. Den tredje nedlukning blev besluttet, da antallet af daglige registrerede smittetilfælde igen oversteg 3.000.

I mindst 14 dage må israelere kun bevæge sig inden for én kilometers radius af deres hjem, medmindre de er på vej på arbejde, i skole eller til at blive vaccineret. Det er også forbudt at besøge andre privat, ligesom alle israelere, som kommer hjem efter at have været i udlandet, skal gå i karantæne på særligt statsdrevne hoteller. Tidligere kunne man nøjes med at isolere i eget hjem.

Mange af de restriktioner, som blev indført i september, for eksempel lukning af restauranter og fitnesscentre, var endnu ikke blevet ophævet, før den nye nedlukning blev indført, og der indsættes ekstra politi til at håndhæve de ekstra begrænsninger.

Den store usikkerhed

Selvom der ifølge regeringen altså er doser nok til alle, har Israels minister for national sikkerhed ifølge den israelske avis Haaretz – i modstrid med en anbefaling fra sundhedsministeriet – meddelt, at man ikke vil vaccinere de såkaldte »sikkerheds« indsatte, som sidder i de israelske fængsler, endnu, men først når vaccinen er blevet tilgængelig for den almene befolkning. Beslutningen har vakt kritik, da smitten allerede har spredt sig i de overfyldte faciliteter, hvor de indsatte ifølge Middle Eastern Eye alle er palæstinensere.

En endnu større udfordring er imidlertid, at der stadig ingen klar plan er for vaccinationen af de omkring 4,3 millioner palæstinensere, som bor i byerne på Vestbredden og i Gaza, kun få kilometer fra Israel.

Den israelske vaccinationskampagne kommer ganske vist til at omfatte israelske bosættere, som bor dybt inde i de besatte palæstinensiske områder på Vestbredden, men ikke områdets palæstinensere.

De skal i stedet vente på, at det palæstinensiske selvstyre, der administrerer området, men ingen penge har, får forhandlet en aftale med WHO, der igennem et samarbejde med en række ngo'er har som målsætning at tilbyde gratis vacciner til 20 procent af befolkningerne i verdens fattigste lande.

Men programmet har ifølge Al Jazeera endnu kun skaffet en brøkdel af de to milliarder doser, som de håber at sikre i løbet af 2021. Der er endnu ingen formelle aftaler indgået, og der er kun få penge til rådighed.

I mellemtiden fortsætter dødstallene i både Israel og de palæstinenske områder med at stige.

Israel har i øjeblikket 35.000 aktivt smittede, 3.203 personer er døde. På vestbredden er der 14.000 aktivt smittede og 1.074 dødsfald. I Gaza, hvor testkapaciteten er yderst begrænset, er der officielt 10.000 aktivt smittede og 311 registrerede dødsfald.

 

I en tidligere version af denne artikel fremgik det, at »Israel har meddelt, at man ikke vil vaccinere de 4.200 palæstinensiske indsatte, som sidder i Israelske fængsler«. Der burde i stedet have stået, at ministeren for national sikkerhed – i modstrid med retningslinjerne fra sundhedsministeriet – har meddelt, at de indsatte ikke skal vaccineres endnu, men først når vaccinen er blevet tilgængelig for den almene befolkning. Den israelske ambassadør i Danmark understreger desuden over for Berlingske, at sundhedsministeriet er den eneste myndighed med ansvar for dette område i landet og at Israel løbende har koordineret indsatsen under coronapandemien tæt med det palæstinensiske selvstyre, også hvad angår vacciner.