»Det internationale samfunds stilhed har fået mig til at græde«

Det var med en appel, der gik lige i hjertet på alle i Bruxelles, at borgmesteren fra den østlige bydel af Aleppo, Brita Hagi Hasan, torsdag troppede op til EU-topmøde for at få Europas ledere til at øge presset på Assad-regimet i Syrien, på Rusland og på Iran.

Foto: Olivier Hoslet

Brita Hagi Hasan har ikke bare set sin by blive bombet sønder og sammen. Borgmesteren for den østlige del af den syriske storby Aleppo har oplevet at være magtesløs over for barbariske drab på civile, uden at det internationale samfund har grebet ind. Og det var derfor med en appel i menneskehedens navn, at han torsdag lagde vejen forbi EU-topmødet i Bruxelles.

»50.000 civile i det østlige Aleppo venter bare på deres død efter det internationales samfund og FNs Sikkerhedsråds manglende evne til at gennemtrumfe en humanitær våbenhvile. Hvad kan jeg sige til de civile, der har brug for at komme væk? Vi har brug for, at hele det internationale samfund mobiliserer sig,« sagde Brita Hagi Hasan og tilføjede:

»Jeg er ikke politiker eller spiller politisk spil. Jeg er ganske enkelt et menneske, der forsøger at beskytte andre mennesker. Det internationale samfunds stilhed har fået mig til at græde på grund af konsekvenserne for uskyldige kvinder og børn.«

Ifølge borgmesteren har krigen i Syrien har nu kostet en halv million mennesker livet og fordrevet flere end 12 millioner mennesker. Og intet sted er det gået hårdere udover end det østlige Aleppo, hvor Assad-regimet med hjælp fra Rusland og iranske militser har smadret såvel oppositionen som civile med måneders bomberegn.

»Al politik må lægges til side. Vi kræver hjælp til de civile i menneskeheden og menneskerettighedernes navn. Vi har brug for, at nogen tvinger regimet og de iranske militser, der er på landjorden, til at respektere våbenhvilen. Vi har brug for en sikker udvej for de civile. Rusland har blokeret ethvert initiativ i FNs Sikkerhedsråd, og det internationale samfund har desværre ikke været i stand til at gøre noget ved det. Der sker massakrer hver dag. Det er så tragisk en situation, at jeg ikke engang kan beskrive den. Aleppo er en af verdens ældste byer, men på grund af forbrydere er byen blevet forvandlet til et blodbad. Det er forbrydelser mod menneskeheden,« sagde borgmesteren.

Og det igangværende forsøg på at skabe en humanitær korridor, så de civile kan komme ud af Østaleppo, vakler desværre i den grad.

»Lige nu er evakueringen stoppet. Selv civile, der forlader deres hjem, bliver dræbt. Vi beder om beskyttelse af de civile. Historien vil ikke tilgive stilheden og forbrydelserne mod menneskeheden.«

Borgmesteren sendte også en appel til EU om at behandle de mange syriske flygtninge i Europa godt og advarede om, at der kommer flere, fordi Aleppo langt fra er det eneste sted i Syrien, hvor der sker krigsforbrydelser mod civile.

»Folk flygter fra bomber, fra drab, fra et blodbad,« sagde han.