»Det her er ikke slut endnu. Det er ikke enden. Det er kun begyndelsen«

I Ukraine sørger folket stadig, mens de venter på den nye midlertidige regering, som skulle være faldet på plads i dag.

Ukrainerne samlet på Uafhængighedspladsen i Kiev. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

KIEV. En kvinde sidder på jorden og hulker højlydt foran et billede af en ung mand. En aktivist i militærtøj omfavner hende og siger trøstende ord. Hun bliver stille. Rejser sig op og ryger en cigaret, mens hun stadig kigger på billedet af den unge mand. Bryder igen ud i høj gråd, før hun falder sammen på jorden.

Sådan skiftes hun mellem gråd og tavshed. Men uden at flytte blikket fra hans billede.

Omkring hende står folk med tårer i øjnene og ser på. Flere tager billeder - også af den grædende kvinde.

Under normale omstændigheder ville det måske virke usmageligt. Men intet er som normalt i Ukraine; landets afsatte præsident Viktor Janukovitj er på flugt og eftersøges for "massemord mod fredelige borgere" - parlamentet vedtog i dag, at han skal stilles for Den Internationale Straffedomstol i Haag for at have indsat skarpskytter og specialstyrker mod demonstranterne i sidste uge. Det førte til, at over 88 blev dræbt, mens hundreder blev såret.

Samtidig venter ukrainerne stadig på den nye midlertidige regering, som skulle være faldet på plads i dag. Nu bliver det tidligst torsdag.

I mellemtiden sørger Kiev. De brosten, der normalt dækker pladsen, er revet væk og ligger nu løst på jorden sammen med glasskår, bildæk og brændte sager. Men mellem resterne af de blodige kampe ligger bunker af blomster, buketter og lange striber af levende lys. Selv de kæmpe blokader, der afspærrer hele området, er pyntet med solsikker, roser, nelliker og tulipaner. Folk samler sig omkring billeder af de døde i stilhed, og mændene tager hattene af i respekt.

Og når mange tager deres børn med eller fotograferer de grædende og billederne af de døde, er det for at huske. Dokumentere den sorg, som følger efter sidste uges blodige kampe.

"Det er vigtigt, at vi ikke glemmer det her. Jeg tager billeder, som jeg vil lægge på Facebook, så mine venner kan se, hvad der sker," siger 28-årige Oksana Gaiova, som kommer fra Borispol og er taget til Uafhængighedspladsen sammen med sin søster.

Ligesom mange andre ukrainere på Uafhængighedspladsen er Oksana Gaiova bekymret for Ukraines fremtid og for, at der endnu ikke er fundet en ny regering. Og hun er ikke sikker på, at der er fremskridt på vej lige med det samme.

"Lige nu er situationen meget svær. Også for mig og min søster. Det er sket gode ting, men det er ikke nok, og det her er ikke slut endnu. Det her er ikke enden. Det her er kun begyndelsen."