Dét her afgør, om Trump bliver flop eller succes

Siden Franklin D. Roosevelt er amerikanske præsidenter blevet målt på deres første 100 dage i jobbet. Donald Trump er udfordret, for han skal bevise, han kan gøre USA storslået.

Selv om der ikke er mange sorte Trump-tilhængere, findes de naturligvis. Fold sammen
Læs mere
Foto: SHANNON STAPLETON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Make America Great Again,« står der på storskærme under indsættelsen af Donald Trump som USA's 45. præsident ved Capitoll Hill i Washington fredag - som et ekko af den kampagne, republikaneren kørte under sin nylige valgkamp.

Men fra nu af er det ikke længere blot et smart valgslogan, men fire ord som han vil blive holdt op på og det i første omgang om 100 dage.
Siden præsident Franklin D. Roosevelt opfandt begrebet i en radiotale i 1933, har det været tradition at måle præsidentens resultater efter de første 100 dage i embedet, hvor hans magt typisk er størst.

Selv fremlagde Trump allerede lige efter sin valgsejr i november en 100 dages plan, en såkaldt »kontrakt med den amerikanske vælger«. Listen er lang, og den rummer alt fra en skolereform til kamp mod kriminalitet. Men afgørende for Trump succes er, om han leverer på sine mest centrale mærkesager. Lad os tage dem en for en.

OBAMACARE: Donald Trump har erklæret krig mod Obamacare, som står som en ikonisk sejr for den afgåede præsident Barack Obama. Det republikanske flertal i kongressen har netop godkendt et budgetforslag for at fjerne en stor del af Obamas offentlige sygesikring. Obamacare er kontroversiel, bl.a. fordi sygesikringen har gjort det offentlige sygehusvæsen til et af de dyreste i verden og fået forsikredes præmier til at banke i vejret.

 

USA bruger omkring 17 procent af sit BNB på sundhedsvæsenet. Danmark bruger omkring 11 procent. Trump vil have udgifterne ned – også på medicin – og han har sagt, at medicinalindustrien ikke længere vil være »politisk beskyttet«. Men selv om republikanerne gennem syv år igen og igen har forsøgt at fjerne Obamacare, så er partiet splittet omkring, hvordan det præcis skal foregå.

Mange ønsker ikke at fjerne Obamacare, før partiet har noget andet at stille i stedet. Trump har samtidig lovet, at han vil »tage sig af alle«, og at amerikanerne ikke bare »vil lade folk død på gaden«. Desuden ved republikanerne godt, at Obamacare også er populær. Over 20 mio. amerikanere er blevet omfattet af en offentlig sygesikring.

Men hvis ikke Trump formår at omdanne Obamacare til `Trumpcare´, vil det blive set som en fiasko.

MUREN MOD MEXICO: Trumps største og mest symbolske løfte fra valgkampen var, at han ville bygge en mur på grænsen mellem USA og Mexico for at stoppe illegal indvandring. Men den nye præsident lovede også, at Mexico ville komme til at betale for den – hvilket den mexicanske regering har afvist blankt.

Trumps team drøfter nu i første omgang at bruge amerikanske skatteyderes penge på at bygge muren, og derefter på den ene eller anden måde at tvinge Mexico til at betale for opførelsen. CNN og Politico har fortalt, at republikanerne kan ty til en lov fra 2006, der godkendte en 1.100 kilometer lang »fysisk barriere« på grænsen til Mexico.

Siden loven stadig eksisterer, kan Donald Trump og hans republikanere reelt fortsætte, hvor Bush administrationen slap. Men hvis der skal bruges nye skattemidler for at bygge muren færdig - en tredjedel af den er allerede bygget - kan det både føre til intern splid hos republikanerne og konfrontation med demokraterne. Trumps evne til at holde sit løfte vil blive testet, og han kan ikke tåle at bakke på denne mærkesag.

 

SKATTEREFORM: Højt på listen af løfter står også skattelettelser, og det burde Trump nemmere kunne komme igennem med. Spørgsmålet er snarere, hvor store de vil blive. Det skatteudspil, som republikanerne i Repræsentanternes Hus offentliggjorde i sommer som en del af reformen »En bedre vej«, ville sænke skatten for såvel erhvervslivet som den enkelte skatteborger.

Den plan som Trump offentliggjorde under sin kampagne havde samme mål. Dog ville han sænke selskabsskatten til 15 procent, mens republikanerne i Repræsentanternes Hus ville sænke den til 20 procent.

NYE ARBEJDSPLADSER:  Trumps mål er at skabe 24 millioner nye jobs. Naturligvis ikke på 100 dage, men i løbet af de næste fire år. Men vælgerne forventer hurtige resultater, og hvis de ikke kan se det efter de første 100 dage, vil mange føle sig ført bag lyset. Derfor har Trump også allerede truet navngivne virksomheder med store grænseskatter, hvis de flytter produktionen til Mexico i stedet for at producere varer i USA.

Trump har lovet at genforhandle handelsaftaler for at sikre flere amerikanske arbejdspladser. Lovgivning, der vil bane vejen for et gigantisk byggeprojekt af veje, broer og lufthavne vil sandsynligvis blive præsenteret inden for de første 100 dage. Derefter vil en ny infrastrukturpakke blive fremlagt.

Trump har luftet en ide om at finde en billion dollar til skattefradrag for private, der investerer i infrastruktur. Demokrater har udtrykt åbenhed over for projektet.

HØJESTERET: Endelig har Trump mulighed for at besætte den ledige stilling i Højesteret, og det kan blive noget af det mest afgørende for, at han kan trumfe sin konservative dagsorden igennem. Trump har sagt, at han vil nominere sin kandidat inden for de næste to uger og har indikeret, at der arbejdes med en liste med 20 kandidater.