Det grådige spil sendte Blatter mod udgangen

Sepp Blatter træder tilbage som FIFA-præsident efter 17 år, hvor alle former for moral blev sat til side i kampen om at få del i forbundets helt store juvel, verdensmesterskaberne i fodbold.

FIFAs mangeårige præsident, Sepp Blatter, forlader talerstolen, efter at han tirsdag annoncerede sin afgang foran pressen i hovedkvarteret i Zürich – få dage efter sit femte genvalg til posten. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan vise sig at blive en afgørende detalje for fodboldhistorien, at det nord- og mellemamerikanske fodboldforbund (CONCACAF) har sit hovedsæde på Miami Beach i Florida. Og ikke i Panama eller Mexico for eksempel.

For dét forhold, at fodboldpolitikere fra så eksotiske nationer som Cayman Islands og Trinidad på en amerikansk adresse formentlig har begået politiske ulovligheder, banede vejen for amerikanske FBI til at buldre ind i en undersøgelse af den politiske moral, der har præget ledelsen af det internationale fodboldforbund (FIFA) i de seneste små 20 år.

 

FBIs aktion har på mindre end en uge fuldstændigt forandret fodboldhistorien, fordi FBI viste sig at have de muskler, ingen andre har haft. FBI viste sig at være modstanderen, der ikke bare kunne viftes væk.

Det er ellers i årevis netop lykkedes for FIFA-præsident Sepp Blatter både at parere og dukke sig for de anklager om korruption og bestikkelse, som ikke mindst er blevet bragt frem i internationale medier.

Folk omkring Blatter er faldet, og andre er blev ofret, men Blatter selv formåede altid at holde snavset på passende afstand.

Det gør han lidt endnu, men onsdag skrev flere amerikanske medier, at FBI nu også retter sin søger mod at bygge en sag mod den afgående præsident.

Dette er historien om et præsidentskab, som siden 1998 langsomt har fjernet tilliden til enhver form for ordentlig moral i det internationale fodboldforbund, og det er historien om en lille gruppe korrumperede fodboldpolitikere, der sad med så stor en kommerciel juvel på deres bord i form af retten til at vælge VM-værter, at de ifølge FBI formentlig lod sig bestikke.

Vi har stadig ikke set beviset på, at Blatter selv har snydt, og han nægter det selv.

Men alligevel valgte han altså tirsdag aften at trække sig som præsident, fordi han ikke oplever den nødvendige opbakning til sit lederskab.

Det skete bare fire dage efter, at han ellers ret overbevisende havde genvundet posten – især på opbakning fra nogle af verdens små fodboldnationer. Men når FIFA vælger præsident, er disse nationer lige så meget værd som eksempelvis Tyskland. Hvert medlemsland har én stemme, og Blatter havde tung opbakning, selv om store europæiske stemmer tydeligere end nogensinde havde udtrykt, at tiden var løbet fra ham.

For formanden i Dansk Boldspil-Union, Jesper Møller, der længe har spillet en meget aktiv rolle i arbejdet med at udfordre og vælte Blatter, var det en glædens dag, da han gik af.

»Jeg er advokat, så hos mig er man uskyldig, til andet er bevist. Og jeg kan ikke bevise, at Blatter selv har gjort noget ulovligt. Men hans allierede har raget til sig af penge, som kunne have været til glæde og gavn mange gode steder i verden, og det er også hans ansvar. Indicierne mod Blatter selv hober sig desuden op, så det er den rigtige beslutning, at han nu går,« siger Jesper Møller.

Et belastende brev

Tolkningen i internationale medier er, at Blatter for alvor forstod, at hans tid var forbi, da der tirsdag blev offentliggjort et brev, som i alvorlig grad ligner beviset på, at det sydafrikanske fodboldforbund købte stemmer forud for valget af VM-værten til slutrunden i 2010. Et værtskab, som Sydafrika blev tildelt.

Når brevet er så alvorligt, skyldes det, at det er sendt til Blatters mangeårige højre hånd, generalsekretær Jérôme Valcke. Med det dokument rykkede korruptionsanklagerne så tæt på præsidenten, at afgangen blev hans næste skridt.

Med en næsten tom statskasse kan Grækenland sandsynligvis kun klare sine betalinger i juni, hvis landet meget snart kan låne de sidste 54 milliarder kroner, der er tilbage i redningspakkerne fra de øvrige eurolande og Den Internationale Valutafond (IMF). Fold sammen
Læs mere

For at forstå FIFA-skandalen skal man forstå værdien af et VM-værtskab. Undersøgelser har peget på, at den positive økonomiske værdi af værtskabet i Sydkorea/Japan i 2002 var ni milliarder dollar, mens den var 12 milliarder dollar i Tyskland i 2006 og 5,5 milliarder dollar i Sydafrika i 2010.

De penge – og blåstemplingen og anerkendelsen i at få opgaven – må ikke undervurderes. I årevis har det været i hænderne på de 24 medlemmer af FIFAs eksekutivkomité at vælge en vært, og det er således i påvirkningen af disse 24 mennesker, at moralbegreberne er kommet under pres.

Det er her, at f.eks. Jack Warner, der tidligere var præsident for CONCACAF på adressen i Miami Beach, er under mistanke. Warner var nemlig også vicepræsident i FIFA i en årrække og dermed med til at vælge VM-værter.

Det føromtalte brev fra Sydafrika anviser, at der skulle overføres ti millioner dollar til et projekt, der skulle støtte det afrikanske mindretal i caribiske lande – med den kildne detalje tilføjet, at man meget specifikt understregede, at de ti millioner skulle administreres af netop Jack Warner.

Det sydafrikanske fodboldforbund nægter, at pengenes formål var at købe stemmer i jagten på at få VM-værtskabet.

Også i forbindelse med, at Qatar og Rusland blev tildelt værtskaberne til VM i 2018 og 2022, er der mistanke om køb af stemmer – noget, der undersøges af de schweiziske myndigheder.

Der kan dog være grund til at håbe, at netop tildelingen af VM-værtskaber i fremtiden ikke bliver lige så stor en kilde til snyd.

Således bliver den næste VM-vært – til slutrunden i 2026 – fundet på en ny måde. Ved FIFAs kongres i Kuala Lumpur i 2017 vil alle medlemslande, herunder Danmark, have én stemme at fordele mellem tre værtskandidater, som har været gennem en screening for blandt andet bæredygtighed og sociale forhold i forbindelse med værtskabet. På samme måde ser fremtiden ud til at byde på, at de folk, som disse medlemslande sender ind i kongressen, også skal igennem et integritetstjek.

Arvtager klar i kulissen

Men bliver alt bare bedre nu? Kan Sepp Blatters afgang efter 17 år som øverste ansvarlig virkelig forandre hele billedet og fortællingen om en organisation, der har vokset sig så stor og kommercielt stærk, at det selvfølgelig ikke giver mening andet end at anerkende, at vi her står med en kæmpe sammenblanding af sport og politik?

Nej, lykken og en lys fremtid giver ikke sig selv, medgiver Jesper Møller.

»Når der er penge, er der en risiko. Og vi skal jo huske på, at Sepp Blatter rent faktisk blev valgt ret overbevisende i fredags. Det flertal er der nok stadig, og der er selvfølgelig en risiko for, at han kan have gjort noget klar. Jeg skulle kende ham dårligt, hvis ikke han har en eller flere klar i kulissen, som han mener skal overtage ledelsen i FIFA,« siger Jesper Møller.

Men tingene flytter sig, slår han fast. Og fodboldens politiske landskab er blevet et bedre sted af, at Blatter er væk.

Blatter selv blev onsdag mødt af stående ovationer i ti minutter fra 400 medarbejdere i FIFA.