»Det går ikke at ignorere os«

Ved søndagens rigsdagsvalg fordoblede Sverigedemokraterna sine mandater og er nu landets tredjestørste parti. Det tvinger de øvrige partier til at forholde sig til SD, mener partiets leder.

Foto: 10040 ANDERS WIKLUND / TT. Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson under sin tale på valgaftenen søndag.
Læs mere
Fold sammen

SVERIGE: De er blevet mødt med skepsis og massiv modstand fra det øvrige politiske Sverige - og ikke mindst fra medierne. Mandag morgen kunne Sverigedemokraterne (SD) således stå op til en helt sort forside fra Expressen med ordlyden: »I går stemte 781.120 svenskere på«, hvorefter Sverigedemokraternes logo fremgår.

Men hvor gerne de øvrige partier end ville, er det vanskeligt at bestride, at det svenske valgs helt store sejrherre er Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson, der har været med til at sikre det indvandrerkritiske parti 12,9 procent af stemmerne. Det er mere end en fordobling fra valget i 2010, hvor SD for første gang kom ind i Riksdagen med 5,7 procent.

Jimmie Åkesson betoner, at med sådan en valgsejr kan Socialdemokraterna og resten af den fremtidige regering ikke komme uden om dem.

»Vi er så store i dag, at man er nødt til at forholde sig til os. Det går ikke at ignorere os i Riksdagen,« siger han til SVT.

Ved et pressemøde mandag afviste den kommende statsminister, Stefan Löfven, dog stadig at samarbejde med partiet, fordi de ikke »deler værdier«.

De etablerede svenske partier har på den måde i årevis gjort, hvad de kunne, for at holde Sverigedemokraterna ude af svensk politik, men søndag blev partiets stigende vælgertilslutning altså endnu engang cementeret. Forklaringen ligger i, at efterspørgslen på et politisk svar på indvandring kun er blevet større, mener Frederik Hjort, der er ph.d.-studerende ved Københavns Universitet med fokus på politisk holdningsdannelse og har skrevet bachelor om netop Sverigedemokraterna.

»En oplagt grund, til at de vinder frem, er som svar på en udvikling. Sverige har Europas mest lempelige flygtninge-indvandrerpolitik og måske verdens mest lempelige. Svenskere er værdimæssigt måske de mest tolerante i verden over for flygtninge og indvandrere, men derfor er der stadig et mindretal, som finder politikken for lempelig, og de søger så over i Sverigedemokraterna,« siger han.

Frederik Hjort peger på, at modsat Sverigedemokraternes lange opstart, hvor de stod uden for Riksdagen, kan SD-vælgere nu være sikre på, at deres stemmer bliver repræsenteret i parlamentet. Med Jimmie Åkesson i spidsen har partiet især skelet til Dansk Folkepartis måde at gøre sig til et »legitimt« parti, mener han. Det altafgørende for vælgerne er imidlertid ikke, at partiet skal søge politisk indflydelse, men at have en stærk platform for deres utilfredshed, påpeger han.

»Jeg tror ikke, at vælgere har stemt på Sverigedemokraterna, fordi de tror, de får indflydelse,« siger han.

Forskeren peger på, at Sverigedemokraternas valgsejr nu tvinger Rigsdagen til - om ikke at reparere på det anstrengte forhold - så i hvert fald at forholde sig til det kontroversielle parti.

»De kan ikke blive ved med at ignorere Sverigedemokraterna, men det er svært at sige præcist, hvordan det vil udmønte sig,« siger Frederik Hjort.

Tilslutningen til Sverigedemokraterna findes især i Skåne. Ifølge regionalavisen Sydsvenskan fik partiet henholdsvis 14,6 og 14,4 procent af stemmerne i Skåne og Blekinge. Og af de 20 kommuner, hvor Sverigedemokraterna står stærkest, ligger de 18 i Skåne.