Det »forkerte« køn lever farligt i Tyrkiet

Den transseksuelle Hande Kader blev brutalt voldtaget og myrdet i Istanbul for to uger siden. Den manglende offentlige reaktion på mordet, har sat fokus på den tyrkiske kønsdebat.

Den 21. august bevægede en lille men modig demonstration sig gennem Istanbuls gader til ære for den myrdede transkønnede aktivist Hande Kader. Det er det andet drab blandt LGBT-medlemmer inden for kort tid i Tyrkiet. (Foto: Ozan Kose) Fold sammen
Læs mere

ISTANBUL: Hande Kader blev 22 år. Hendes forbrændte lig blev fundet ved en skov i Istanbul for to uger siden. Obduktionen viste, at op til flere mænd havde voldtaget, tortureret og til sidst brændt Handes afdøde krop, højst sandsynligt for at nedbryde DNA-spor. Morderne er stadig på fri fod.

Hande var transseksuel og samtidig LGBT-aktivist. Mange tyrkere husker hende fra sidste års forbudte Pride i Istanbul, hvor hun kastede sig foran politiets vandkanoner og blev slæbt grædende væk af politiet.

Transseksuelle Kivilcam Arat kendte Hande fra Istanbul LGBTI Solidaritetsforening. Hun er selv dagligt udsat for hadforbrydelser, fortæller hun.

»Da jeg hørte om mordet på Hande, satte jeg mig ned og græd i timevis, dernæst tænkte jeg, hvornår mon det er min tur?«

Som andre transseksuelle i landet, blev både Hande og Kivilcim i en ung alder tvunget ud i prostitution, fordi transseksuelle sjældent får »almindelige« job i Tyrkiet.

Samme mordmotiv, forskellige reaktioner

Sidste år blev en ung kvinde på 19 år voldtaget og myrdet på samme måde som Hande. Hun hed Özgecan Aslan og var på vej hjem fra sit universitet i byen Mersin. Hun blev voldtaget og brændt af buschaufføren, der udnyttede, at hun var den sidste kunde i bussen. Mordet på Özgecan udløste massive bølger af demonstrationer landet over. Præsident Erdogan lovede, at morderen ville få den værste fængselsstraf nogensinde, og det fik han. Modsat Hande, var Özgecan heteroseksuel, altså »en ganske almindelig pige«, som den gængse tyrkiske opinion lød.

»Alle der falder uden for den gruppe af – ifølge staten – ideelle sunnimuslimske, heteroseksuelle og etnisk tyrkiske borgere, bliver af offentligheden opfattet som ukrudt,« mener Kivilcim.

I modsætning til mordet på Aslan udeblev den offentlige reaktion efter Handes lige så brutale død. Og det er først nu, to uger senere, at folk er blevet opmærksomme på den.

»Hvorfor får Handes død ikke samme omtale som Özgecans, når motivet var identisk?« spørger en række LGBT- og menneskerettighedsorganisationer i Tyrkiet. I søndags samledes demonstranter på Taksimpladsen, for at kræve retfærdighed for Hande og en lovformelig rettergang af hendes mordere, hvis de altså nogensinde bliver fundet. Organisationerne kræver også en lov, der skal beskytte LGBT-individer mod hadforbrydelser. Det eksisterer ikke i den nuværende forfatning.

Homofobi trives

Ifølge menneskerettighedsadvokat og LGBT-aktivist Levent Piskin skyldes den manglende reaktion på Handes død en voksende homofobi i Tyrkiet, efter det konservative AK Parti kom til magten i 2002. »Nationalisme, konservatisme og homofobi er uadskillelige enheder«.

Et andet problem er ifølge Piskin, at homoseksualitet på ingen måde er nævnt i den tyrkiske forfatning. »Hande Kader bliver glemt om et par dage, som alle andre med den skæbne,« siger Piskin.

Ifølge en rapport fra NGOen Transgender Europe, der har undersøgt transseksuelles rettigheder og forhold verden over i perioden 2008-2016, er Tyrkiet det land i Europa, hvor transseksuelle mord sker hyppigst. Mellem 2008-2016 er mindst 43 transseksuelle blevet myrdet i Tyrkiet.

Det tal skal dog ses i lyset af, at langt de fleste mord aldrig bliver anmeldt eller defineret som hadforbrydelser mod transseksuelle.