»Det føltes som jordens undergang«

Dødstallet stiger efter jordskælvet i Chile. Intet nyt om et dansk par på ferie nær epicenteret.

Biler er væltet rundt efter en motorvejsbro i Santiago de Chile styrtede sammen under jordskælvet  315 kilometer mod syd. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARTIN BERNETTI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Det føltes som jordens undergang.

Sådan lød det fra det første øjenvidne fra den chilenske by Temuco til en lokal TV-station, efter et enormt jordskælv ramte 315 natten til lørdag lokal tid 315 kilometer syd for Chiles hovedstad, Santiago.

Læs også: Enormt jordskælv rammer Chile

Huse og bygninger faldt sammen i et stort kæmpe område omkring omkring Chiles næststørste by, Concepción, der ligger 115 kilometer fra epicenteret.

Over 100 døde

Dødstallet i Chile er allerede over 100, og præsidenten forventer, at det vil stige. Dog mener Den chilenske Redningstjeneste, ifølge Ritzau, ikke det er "usandsynligt" at dødstallet fordobles. Samtidigt er der ikke blot frygt or efterskælv og flere sammenstyrtninger, men også fra den tsunami, som jordskælvet har skabt, og som har betydet flodbølgealarm i 53 lande med kyststrækninger mod Stillehavet.

Læs også: Tsunami fra Chile spreder sig med 700 km/t

- Mine forældre er for tiden på ferie i byen Tomé uden for Concepción og er ikke til at komme i kontakt med. Området er uden strøm og telefonerne er nede – alt er tilsyneladende kollapset i området, fortæller Paola P. Palma fra Albertslund, som sammen med sine søstre sad ved telefonerne hele dagen i går.

Læs også: Et af de kraftigste jordskælv nogensinde registreret

- Mine forældre har boet i Danmark siden midten af 70erne, men vi er fortsat meget bundet til Chile, hvor meget af vores familie bor. Det gør mig derfor ked af det, at Chile rammes af sådan en katastrofe, fordi landet er ved at komme økonomisk godt med, siger Paola P. Palma, som slet ikke kan forholde sig til tsunami-frygten, men alene frygter for de direkte virkninger af jordskælvet i Chile.

Verdens undergang

Øjenvidner til katastrofen beskriver i alverdens medier, hvordan de frygtede verdens undergang under de første rystelser og mange efterskælv.

- Hele bygningen rystede. Vinduerne dirrede. Og vi kunne mærke væggene bevæge sig fra side til side, siger Leo Perioto fra Santiago til CNN.

Billedserie: Ødelæggelser efter jordskælvet i Chile

Chiles præsident Michelle Bachelet erklærede de seks hårdest ramte regioner som katastrofezoner og opfordrede befolkningen til at forholde sig roligt og hjælpe, hvor de kunne. Alligevel kunne man på de første TV-billeder fra Concepción se, at beboerne plyndrede apoteker og andre butikker.