Det flyder med mundbind og plastichandsker i Middelhavet

Coronakrisen ser ud til at have forværret forureningen i Middelhavet, hvor man nu kan finde både ansigtsmasker og engangshandsker blandt dåser og plasticflasker.

Gloves and protective face masks are held, amid the coronavirus disease (COVID-19) outbreak, in this picture taken by a sea clean-up volunteer diver in the Mediterranea sea in May 2020. Laurent Lombard/Operation Mer Propre via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT.NO RESALES.NO ARCHIVES. Fold sammen
Læs mere
Foto: OPERATION MER PROPRE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gennem de seneste måneder har man i de fleste supermarkeder kunnet finde plastichandsker, som skulle bruges under indkøbsturen for at imødegå coronasmitte, ligesom det ikke længere er uvant at se en person bære ansigtsmasker.

Selv om masker og handsker er blevet brugt – og fortsat skal bruges – til at redde menneskeliv, kan beskyttelsesudstyret vise sig at have katastrofale følger for livet under vandet, såfremt remedierne ender i havet.

Og det ser desværre ud til, at dette kan være tilfældet. Jyllands-Posten bringer i dag en ganske tankevækkende fortælling om, hvordan coronakrisen har forværret forureningen af Middelhavet, fordi masker og handsker ender på havbunden i stedet for i skraldespanden.

Avisens korrespondent har i forbindelse med sin dækning af problematikken talt med repræsentanter fra den franske forening Opération Mer Propre, der siden sommeren 2019, hvor gruppen blev oprettet, har haft som mission at holde havet rent.

Det fremgår af gruppens Instagram-profil, at medlemmer udstyret med våddragter og dykkerbriller i et år har patruljeret i Middelhavet for at fjerne dåser, plasticflasker og andet skrald, der ikke hører til på havbunden.

Gennem de seneste måneder har havbundens skraldemænd oplevet, at de i stort omfang finder ansigtsmasker og plastichandsker, der er blevet brugt i kampen mod covid-19.

A protective face mask floats, amid the coronavirus disease (COVID-19) outbreak, in this picture taken by a sea clean-up volunteer diver in the Mediterranea sea in May 2020. Laurent Lombard/Operation Mer Propre via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT.NO RESALES.NO ARCHIVES. Fold sammen
Læs mere
Foto: OPERATION MER PROPRE.

42-årige Laurent Lombard, der er en af foreningens tre stiftere, har fortalt Jyllands-Postens korrespondent, at selv om beskyttelsesremedierne på nuværende tidspunkt ikke er det største problem, når det gælder forureningen, så kan de alligevel få store konsekvenser.

»Masker og handsker udgør under én procent af det, vi finder på havbunden, men hvis coronakrisen fortsætter, står vi over for en ny form for alvorlig forurening,« siger Laurent Lombard til mediet.

Efterladenskaberne, som miljøaktivisterne bringer op fra havets bund, bliver efterfølgende sorteret, så materialerne kan genbruges. Dette har blandt andet resulteret i en smykkekollektion, der også skal tjene som symbol på bærerens engagement i sagen om at bekæmpe forurening.

Hvis du vil læse mere, så kan du finde Jyllands-Postens historie her.