Det faldefærdige Buckingham Palace skal renoveres for et milliardbeløb

Den britiske regering har sagt ja til ti års ombygning betalt af staten for at redde det britiske slot fra at falde sammen, men tusinder af briter har tilsluttet sig et krav om, at den royale familie i sparetider burde tage af formuen og selv betale.

En renovering til tre milliarder kroner skal i løbet af 10 år udskifte og modernisere det indre af Buckingham Palace. Foto: AFP Fold sammen
Læs mere
Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Buckingham Palace er en af verdens mest kendte bygninger. Det er kernen i mange briters selvforståelse, og som officiel bolig for dronning Elizabeth II centrum for den sidste rest af det britiske imperium. Det er også et gammelt slot i en særdeles sørgelig forfatning.

For de mange tusinder turister, der hvert år tager billeder og suger til sig af den storslåede historie og royale atmosfære foran hovedporten, ser paladset fortsat imponerende ud, men inde bag murene er vandrørene ved at forvitre, utidssvarende elektriske installationer udgør en alvorlig brandfare, og et forældet varmesystem gør det meget dyrere end det burde være, at varme de 775 rum op.

Derfor har den britiske regering netop godkendt en omfattende restaurering, som vil vare ti år og er anslået til at koste lidt over tre milliarder kroner af paladset, der blev ombygget i begyndelsen af 1800-tallet og siden har været de britiske royales officielle London-adresse.

Med den forestående udskiftning af omkring 16 kilometer vandrør og dobbelt så mange varmerør samt mere end 150 kilometer ledning er det ingen overraskelse, at ombygningen og restaureringen er omfattende og bliver dyr. Men spørgsmålet er, hvor pengene skal komme fra.

Den britiske regering har lagt op til, at den royale familie i den 10-årige arbejdsperiode får forhøjet den årlige apanage fra omkring 350 millioner kroner årligt til omkring 600 millioner kroner. Det skal ske ved at hæve den royale andel fra de nuværende 15 procent til 25 procent af overskuddet fra den britiske "Crown Estate". Det er land og bygninger, som formelt er ejet af regenten og blandt andet omfatter en betragtelig del af bygningerne på Regent Street og i Mayfair-kvarteret i London med nogle af verdens højeste kvadratmeterpriser. Reelt er de omfattende besiddelser underlagt finansministeriets kontrol som en del af statskassens formue.

Men den royale familie har selv en betragtelig formue og værdifulde besiddelser, og nogle briter mener at Elizabeth II i en tid med store, offentlige besparelser godt selv kunne spæde til eller betale for hele restaureringen.

På the Times' seneste "Rich List" blev dronningens formue sat til omkring tre milliarder kroner. Heraf vil en del værdier dog være svært at omsætte til rede penge, da de udgør de britiske, royale symboler. Crown Estates værdi til omkring 100 milliarder kroner og et næsten tilsvarende beløb for kunst og smykker i royal besiddelse er ikke medregnet.

En underskriftsindsamling på nettet om at "få de kongelige til at betale for renovering af paladset" har i løbet af to dage fået flere end 100.000 støtter. Argumentationen er måske ikke helt logisk, da den kritiske tekst til underskriftsindsamlingen siger, at tronen og tilhørende ejendomme bør betale, som det formelt set vil være tilfældet med indtægterne fra Crown Estate.

Artiklen fortsætter under grafikken

Den detalje vil ikke forhindre, at renoveringen af Buckingham Palace kan blive varmt politisk emne og kan blive udsat for en hård debat i Underhuset, der i foråret skal tage stilling til den foreslåede forhøjelse af dronningen apanage. Den britiske regering skal i denne uge fremlægge den finansielle efterårsstatus, hvor man forventer, at der bliver givet køb på de senere års stramme budgetkontrol og ikke længere er hovedfokus på at nedbringe Storbritanniens store statsgæld. I stedet er der i et "Brexit-budget" lagt op til store investeringer i infrastruktur, men der er samtidig forventninger om, at bebudede offentlige nedskæringer i støtteordninger og statsapparat vil blive fastholdt oven på de seneste års store offentlige besparelser.

Derfor har blandt andre de skotske nationalister i SNP har erklæret, at man ikke uden videre vil acceptere at bevilge flere penge til den royale familie.

"Man bør tage nødvendige skridt til at bevare den slags bygninger. Men jeg er sikker på, at mange vil have svært ved at begribe, at der er millioner til rådighed for at renovere Buckinham Palace, mens de konservative nedskæringer efterlader de fattigste i vort samfund i nød," siger SNP-politikeren Hannah Bardell ifølge The Times.

Hun og andre SNP-politikere påpeger desuden, at den konservative regering vil fremlægge et forslag om, at der skal være færre medlemmer af Underhuset med blandt andet færre repræsentanter fra Skotland, og at det er blevet begrundet med behovet for, at også parlamentet bliver udsat for besparelser.

Flere Labour-politikere har kritiseret regeringens forslag om den dyre renovering af Buckingham Palace i en sparetid. Partiets skyggefinansminster, John McDonnell, har dog til BBC sagt, at han støtter planen men ikke vil stå i vejen for, at dronningen kunne betale regningen selv.

"Hun kunne meget vel overveje det. Jeg er republikaner, men den slags beslutninger tror jeg, at det er op til hende selv at tage," sagde McDonnell.

Labours partileder Jeremy Corbyn er også erklæret republikaner og har ved flere lejligheder skabt opsigt ved at tage afstand fra royale traditioner.

Det kan gøre den politiske debat yderligere følsom, at et forslag om renovering af Buckingham Palace fremlagt sidste år kun blev sat til en pris af omkring halvdelen af det nuværende beløb. Her var inflation eksempelvis ikke medregnet, men inflationen ventes at stige betragtelig efter Brexit og det markante fald i pundets værdi.

Tony Johnstone-Burt, der er ansvarlig for dronningens husholdning, siger til Daily Telegraph, at man har foretaget en økonomisk ansvarlig vurdering af restaurering og ombygning, der blandt andet vil gøre slottet tilgængelig for flere besøgende og betalende turister:

"Buckingham Palace er en af de mest ikoniske bygninger i verden, og denne plan vil holde paladset i ordentlig stand i 50 år fremover. Planen omhandler dele af strukturen, som man ikke kan se udefra: Rør, elektricitet og andre centrale funktioner, der gennem seks årtier ikke er blevet moderniseret."

Det betyder også, at der ikke skulle blive behov for stilladser på facaden for slottet under restaureringen. Hoffet fremhæver, at man forventer store besparelser i varmeregningen, fordi paladset skal have nyt varmesystem og blive udstyret med solpaneler på taget.

Det britiske Over- og Underhus ventes inden nytår at skulle tage stilling til en endnu mere omfattende renovering af Westminster og Big Ben. Parlamentets ombygning er anslået til at koste i omegnen af 34 milliarder kroner, og nogle politikere og eksperter mener, at det beløb er lavt sat. Det forslag vil betyde, at politikerne helt skal rykke ud af Westminster i en seks-årig periode.

Finansminister Philip Hammond erklærede søndag under et interview med ITV, at renoveringen af både parlament og palads er absolut nødvendig og også er "meget vigtig for det signal, som Storbritannien sender ud i verden" samt landets turistindustri.

Det tidligere forslag for renovering af Buckingham Palace indebar, at dronningen skulle flytte ud under arbejdet. Nu er vurderingen, at det vil være billigst at tage renoveringen i etaper, så dronningen og hoffet kan blive i paladset og gennemføre de traditionelle arrangementer.

Selv om Elizabeth II ikke skulle have lyst til at opholde sig i byggerodet mere end højest nødvendigt, kan hun søge til sine andre besiddelser som Windsor Castle udenfor London og Holyroodhouse i Edinburgh. I modsætning til parlamentets besværlige overvejelser om midlertidig opholdssted for Over og Underhus, har dronningen og den royale familie rigelige muligheder for husly under passende former.

Uffe Taudal er Berlingskes korrespondent i Storbritannien